Sreda 23.11.2011.
05:44
S. Dimitrijević - Vesti

Brejvik planirao da ubije 700 ljudi

Brejvik je očekivao da će ubiti do sto ljudi, a naknadno je procenio da je mogao da ubije čak 700 osoba. Imao je tri scenarija: najgori slučaj, očekivani slučaj, najbolji slučaj. Verovao je da će mnogi u panici skakati u vodu i da će se udaviti. Mnogima su pritekli u pomoć čamci iz kampa Utvika. Nekolicina ih je uspela da dopliva do kopna spasa.

Brejvik u ubilačkom pohodu na ostrvu Utoja

U porastu je mržnja prema muslimanima u anonimnim debatama na internet izdanjima medija, upozoreno je na konferenciji "Norveška posle 22. jula", koju u Gulu organizuju Radnička partija (AP) i sindikat LO. Generalni sekretar AP Rejmond Johansen traži odgovornost urednika.


- Nije bilo predizborne kampanje u poslednje dve decenije u kojoj useljenici nisu obeležavani kao problem. Policija se fokusirala na radikalne islamiste, a 22. juli je pokazao da smo bili suviše naivni - kaže bivši lider AP Torbjorn Jagland, danas generalni sekretar Evropskog saveta i jedan od autora izveštaja "Živeti zajedno".

Psihijatri

 

Ništa nije rutinsko u slučaju Brejvik. Izveštaj koji su najzad završili psihijatri Sine Serhajm i Turgeir Husbi najduži je koji su eksperti ikad napisali: 230 stranica, a uobičajeno je 30-70 stranica. Ako bude proglašen uračunljivim, Brejvik može da dobije do 21 godinu zatvora. Ukoliko je neuračunljiv, biće upućen u psihijatrijsku ustanova na poseban tretman.

2024 © - Vesti online