Sreda 23.11.2011.
04:15
Beta

Objavljeno još ukradenih mejlova o klimatskim promenama

Portparol tog univerziteta Sajmon Danford rekao je da iako naučnici još nisu imali priliku da prouče oko 5.000 elektronskih poruka koje su juče najverovatnije ubačene u javni domen interneta, mali uzorak koji je proučen "deluje autentično".

U saopštenju Univerziteta "Ist Anglia" navodi se da te elektronske poruke nisu posledica nove krađe, već da se radi najverovatnije o onima ukradenim 2009. godine i čuvanim do sada da bi se "pričinila najveća šteta" predstojećem samitu UN o klimi u Durbanu, u Južnoj Africi.

Ako to bude potvrđeno, vreme objavljivanja i priroda tih poruka pratiće obrazac koji je postavljen takozvanim "Klajmitgejtom" 2009. Tada su ugledni naučnici uhvaćeni kako odbijaju saradnju sa kritičarima i razmatraju kako da se suparnička istraživanja ne objave u časopisima gde članke pre objavljivanja čitaju i ocenjuju drugi naučnici.

Protivnici glavne struje klimatologije tvrde da je ta prepiska pokazala da je opasnost globalnog zagrevanja preuveličana, a njeno objavljivanje doprinelo je destabilizaciji propalog samita UN o klimi u Kopenhagenu, održanog nekoliko sedmica kasnije.

"Klajmitgejt" je naškodio ugledu Katedre za klimatologiju Univerziteta "Ist Anglia", jednog od vodećih svetskih centara za proučavanje promene temperature u svetu.

Izvor najnovijih procurelih elektronskih poruka nije poznat, a počinilac prvobitne krađe tek treba da bude otkriven, dok britanska policija tvrdi da se istraga i dalje vodi.

2024 © - Vesti online