Sreda 23.11.2011.
01:14
B92

Drugo polugodište će kasniti?

Sa vladom još nije postignut dogovor o platama za narednu godinu, a nisu počeli ni pregovori o korekciji koeficijenata
 

Prema sporazumu, koji su tri sindikata potpisala sa vladom nakon prolećnog štrajka, predviđeno je da razgovori o korekciji koeficijenata za obračun plata zaposlenih u prosveti budu završeni do 1. oktobra, kako bi primena izmenjenih koeficijenata počela od 1. januara iduće godine.

"Pregovori su počeli, ali ništa nije urađeno. Pitamo se gde je kraj prevarama i

Tomislav Živanović

lažima. Mi imamo predlog za korekciju koeficijenata i želimo da odnos između najviše i najniže zarade u obrazovanju bude tri prema jedan.

Ali ne tražimo da se to odmah ostvari, već tražimo da sednemo sa predstavnicima vlade i da dogovorimo dinamiku korigovanja koeficijenata“, kaže Živanović, napominjući da je sada odnos između najviše i najniže plate 2,2 prema jedan.

Živanović kaže da članovi Sindikata "Nezavisnost“ neće učestvovati u jednodnevnom štrajku, koji je za 28. novembar najavila Unija sindikata prosvetnih radnika, jer bi to bilo "rasipanje energije“. Komentarišući nacrte zakona o osnovnoj i srednjoj školi Živanović je rekao da pre usvajanja tih zakona treba doneti strategiju obrazovanja i dodao da mnoga rešenja neće moći da se sprovedu, jer država ne ulaže dovoljno novca u obrazovanje.

On je kritikovao rešenje iz nacrta zakona o osnovnom obrazovanju koje omogućuje nastavu kod kuće, napominjući da otvara puno prostora za manipulaciju.

"Nije nam jasno kakve veze imaju sa ovim zakonima članovi koji regulišu štrajk i minimum procesa rada, osim da se ugrozi osnovno ljudsko pravo na štrajk i da se spreči budući štrajk“ , naveo je Živanović.

2024 © - Vesti online