Četvrtak 24.11.2011.
08:00
Beta

Kućni ljubimci leče astmu, ekceme i stres

Kućni ljubimci su bića korisna za zdravlje, smatraju lekari

Dermatolog Gorana Isailović navela je da rezultati istraživanja na medicinskom fakultetu u Bostonu i Sinsinatiju, objavljeni u stručnoj literaturi 2010. godine, pokazuju da pas može biti koristan u ublažavanju simptoma dečjeg ekcema.

Prema njenim rečima, deca iz seoskih sredina ređe imaju astmu nego deca u gradu upravo zato što su više izložena kontaktu za većim brojem životinja.

Profesor na beogradskom Veterinarskom fakultetu Nikola Popović je kazao da naučna istraživanja u više zemalja, među kojima je i Japan, pokazuju da kućni ljubimci mogu biti korisni za zadovoljavanje nekih psiholoških potreba ljudi, ali i za umanjivanje stresa, od koga danas pati veliki deo populacije u celom svetu.

"Deca koja imaju kućog ljubimca često imaju više samopouzdanja, mogu bolje razviti empatiju i ubrzati proces jezičke komunikacije" rekao je Popović.

On je naveo rezultate istaživanja prema kojima je stepen anksioznosti manji kod odraslih koji imaju kućnog ljubimca i zaključio da odnos sa ljubimcem može da kompenzuje frustracije pruzrokovane potiskivanjem psiholoških potreba, među kojima su neposredna komunikacija, dodirivanje i iskrenost u manifestacijama osećanja.

2024 © - Vesti online