Utorak 22.11.2011.
18:25
24sata.rs

Legalno gajenje marihuane u Švajcarskoj od Nove godine

Stanovnici kantona Ženeva, Vo, Nevšatel i Friburg mogu da uzgajaju po četiri žbuna konoplje za vlastite potrebe
 

Zakon dopušta da svaki stanovnik kantona Ženeva, Vo, Nevšatel i Friburg uzgaja po četiri žbuna konoplje za vlastite potrebe, što neće izazvati administrativnu i krivičnu odgovornost. Takođe, neće biti potrebe ni da se prijavljuje gajenje "trave".


Samo za više do četiri žbuna marihuane građanin će morati da dobije specijalnu četvorogodišnju dozvolu. On mora da se registruje kao preduzimač, da ne bude osuđivan, da poseduje čistu kreditnu istoriju, da raspolaže specijalnom prostorijom i da zna da se stara o ovoj biljci.

I ovo:

* Italija: Marihuana sme da se gaji na terasi


Parlamentarnci navedenih kantona već su ratifikovali novi zakon. Takvim načinom, organi pravosuđa i policija rešili su da se bore protiv nezakonitog prometa lakih narkotika.


Zanimljivo je da se ovako radikalna liberalizacija zakonodavstva desila u Švajcarskoj u vreme jačanja borbe protiv prometa narkotika u mnogim evropskim zemljama. U Holandiji su čak uveli ograničenje za rad čuvenih kafe - šopova i prodaju "trave" turistima.


Ipak, u praksi se pokazuje da mnogi narkomani koji su počeli od marihuane, i osetili hemijski osećaj euforije kasnije prešli na teže narkotike.

2024 © - Vesti online