Utorak 22.11.2011.
15:11
Beta

Samardžić: Srbija je kapitulirala

"Ovo (razgovori) je davanje države, odnosno njenih delova na veresiju i to može poslužiti kao uzor nekim drugim pretenzijama, nekim drugim apetitima da se isto tako učini i postavi prema nekim drugim delovima države", rekao je Samardžić novinarima u parlamentu.

Čim je prihvatila dijalog, Srbija je kapitulirala: Slobodan Samardžić

Dok je davao izjavu novinarima, iza Samardžića su stajali svi članovi poslaničkog kluba DSS. Samardžić je rekao da su sve uredbe Vlade o dosadašnjim pregovorima
"prekršaji" o kojima će Ustavni sud imati šta da kaže i da su razgovori sa Prištinom "najobičnija kapitulacija" i da će "oni koji su tome doprineli morati politički da odgovaraju".

On je kazao da je Vlada Srbije digla ruke od Kosova i da je katastrofa za državu da sama pristaje na oduzimanje svoje teritorije, a da ni vlada nije složna oko sadržaja razgovora Beograda i Prištine niti Skupština raspravlja o tim razgovorima.

"Približavamo se kraju razgovora koji su odlučeni u onom momentu kada su bili inicirani. Čim je prihvatila dijalog znalo se da će Srbija kapitulirati. To se dogodilo u nekoliko meseci kvazirazgovora i kvazipregovora", rekao je Samardžić.

Kako je naveo, verovatno će dijalog Beograd-Priština biti gotov za sedam do 10 dana i sasvim je irelevantno da li će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU ili ne.

"Da je dobijemo (kandidaturu), ona ne predstavlja ništa za ekonomski i drugi razvoj ove zemlje. Ako je ne dobijemo opet ne predstavlja ništa. Konačni rezultat razgovora je odricanje Srbije od Kosova i Metohije", rekao je Samardžić.

On je kazao da su poslanici DSS danas napustili sednicu Skupštine Srbije posle postavljanja pitanja i neće se vraćati u salu dok se ne ispuni zahtev da parlament raspravlja o deklaraciji o Kosovu koju je predložila ta stranka.

Prema njegovim rečima, ispostavilo se da Vlada nije sposobna da sačini deklaraciju o Kosovu i uticala je na to da Skupština ostane nema na događaje koji se vrtoglavom brzinom odvijaju na Kosovu.

2024 © - Vesti online