Utorak 22.11.2011.
14:31
Vestionline

Mirko Norac u petak na slobodi

Mirko Norac se tokom boravka u zatvoru i oženio
 

Norac bi trebalo da bude pušten posle 10 godina robije, odnosno dve trećine odslužene kazne.


Odluku o puštanju na uslovnu slobodu donela je sredinom septembra Komisija za uslovno otpuštanje, i pored protesta više nevladinih organizacija, jer se Norac kao ratni zločinac nije pokajao.

Boraveći u zatvorima s blažim režimom i koristeći redovne izlaske za vikend i godišnje odmore, Norac se oženio i dobio dvoje dece, a usput je i diplomirao.

Za ratne zločine planiranja i sprovođenja likvidacija više desetina srpskih civila na gospićkom području 1991. osuđen je na 12 godina zatvora. Za zločine u Medačkom džepu kod Gospića 1993. godine po komandnoj odgovornosti, osuđen je prvo na sedam, a pravosnažno, odlukom Vrhovnog suda, na šest godina.

Kad su obe presude postale pravosnažne Vrhovni sud odredio mu je jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović u septembru 2010. oduzeo je čin generala Norcu, kao i još dvojici generala Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu, koji su takođe pravosnažno osuđeni.

U petak bi na uslovnu slobodu trebalo da izađu i Hrvoje Petrač, koji je osuđen za otmicu i iznuđivanje, i Leon Sulić, koji je odgovarao za privredni kriminal.

Petrač je služio kaznu od sedam i po godina zatvora zbog otmice sina Vladimira Zagorca i iznuđivanja preduzetnika Miroslava Matkuna. Norac, Petrač i Sulić ostatak kazne uz određene uslove i ograničenja služiće na slobodi.

2024 © - Vesti online