Utorak 22.11.2011.
09:50
Večernje novosti

CERN: Ajnštajn još nije "pao”

Jedan od tunela u kojima je smešten Hadronski sudarač
 

Ove rezultate objavili su nakon eksperimenta kojim su poslali protonski zrak iz CERN-a do italijanskog naučnog centra u gradu Gran Saso. Neutrini su stigli brže nego što su prethodni proračuni pokazali.

Novi eksperimenti

NauČna javnost je zbunjena i nema pravi odgovor, pa se još dve laboratorije - u Japanu i u SAD spremaju da ponove sličan eksperiment sa neutrinima. Veruju da će tada konačno moći da utvrde da li je Albert Ajnštajn pogrešio kada je tvrdio da ne postoji ništa brže od svetlosti!

Ovaj eksperiment izveden je u septembru. Njegovi autori su nekoliko puta proveravali rezultate, i sami sumnjičavi u tako revolucionaran rezultat - da su neutrini 60 nanosekundi brži od svetlosti. Na kraju, kada nisu mogli sami da pronađu grešku, ponudili su stručnoj javnosti da proveri jesu li negde pogrešili.

Na kraju su, da bi potvrdili svoje otkriće, ponovili eksperiment. I u prvi mah, francuski nacionalni centar za naučna istraživanja, pre tri dana objavio je da je novi eksperiment potvrdio rezultate starog.

Zanimljivo: Tesla znao da su neutrini brži svetlosti

Podaci njihovih kolega iz Gran Sasoa govore, međutim, drugačije.

Oni objašnjavaju da bi neutrini, da su zaista brži od svetlosti, izgubili gotovo svu energiju na 270 kilometara dugom putu od Švajcarske do Italije. Tvrde i da je eksperiment pokazao kako se neutrini ponašaju uobičajeno za čestice čija brzina ne prelazi brzinu svetlosti.

2024 © - Vesti online