Ponedeljak 21.11.2011.
23:08
B92, Vestionline

Svetske sile uvode sankcije Iranu

SAD, Velika Britanija i Kanada će uvesti ekonomske sankcije Iranu zbog sumnji da Iran tajno radi na razvoju atomskog oružja
 

Neimenovani američki zvaničnik saopštio je da će finansijske i energetske sankcije biti usmerene prema iranskim kompanijama, elitnoj jedinici Revolucionara garda i iranskom petrohemijskom sektoru. Sankcije će objaviti državna sekretarka Hilari Klinton, najverovatnije kasnije danas, izjavio je on.

Rojters navodi da nije izvesno da će američko ministarstvo finansija pokušati da u potpunosti izoluje iranski bankarski sistem, što bi moglo da poremeti globalno energetsko tržište i naruši oporavak privrede SAD. Ističući da je nejasno koje poteze planira američko ministarstvo finansija, Rojters prenosi izjavu jednog neimenovanog zvaničnika iz Vašingtona da ministarstvo finansija namerava da označi Iran kao oblast "najviše zabrinutosti zbog pranja novca", što bi omogućilo preduzimanje koraka ka daljoj izolaciji iranskog finansijskog sektora.

Ranije je "Vol strit džornal" pisao da američko ministarstvo finansija neće formalno staviti pod sankcije iransku Centralnu banku, kako bi se izbeglo izazivanje iznenadnog šoka u cenama nafte, podseća britanska novinska agencija.

London prekida veze sa iranskim bankama

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da će, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, London prekinuti finansijske veze sa iranskim

"Sankcije su igra u kojoj svako gubi"

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mehdi Gazanfari je rekao da sankcije pogađaju iransku privredu ali i upozorio zapadne zemlje da bi pooštravanje kaznenih mera moglo da šteti i njihovim interesima.

"Sankcije su igra u kojoj svako gubi. Ukoliko ne investiraju u naše naftne projekte, izgubiće primamljivo tržište", rekao je Gazanfari na konferenciji za novinare pre nego što je Velika Britanija saopštila svoju odluku.

bankama. Najavljeno je da će britanske finansijske institucije prekinuti veze i transakcije s iranskim bankama, među kojima i s Iranskom centralnom bankom, u 18.30 časova po lokalnom vremenu (16.00 po srednjoevropskom vremenu). To će, prema Ozbornu, biti prvi put da Velika Britanija potpuno prekine odnose s celim bankarskim sektorom jedne zemlje.

Očekuje se i da će Kanada, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, objaviti sankcije prema toj zemlji.

Zapad, predvođen SAD, optužuje Iran da razvija nuklearni program za pravljenje atomskog oružja, dok Iran tvrdi da taj program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je ovog meseca izveštaj u kojem se nagoveštava da Iran tajno radi na proizvodnji atomskog oružja.

2024 © - Vesti online