Ponedeljak 21.11.2011.
18:57
Vestionline

Prosvetari ne štrajkujte, biće para

Žarko Obradović: Prosvetari imaju pravo na štrajk, ali nagrade će biti isplaćene
 

"Apsolutno nema sumnje da će sve obaveze biti ispunjene", rekao je Obradović, dodajući da tehnička pitanja mogu uticati na moguća pomeranja datuma početka isplate jubilarnih nagrada, zbog čijeg kašnjena prosvetni sindikati najavljuju štrajk.

Obradović je naveo da je na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština dogovoreno da Ministarsvo finasija pomogne lokalnim samoupravama u isplati zaostalih prinadležnosti.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će, ukoliko Vlada ne učini ništa u vezi sa isplatom jubilarnih nagrada u ponedeljak, 28. novembra, organizovati jednodnevnu obustavu nastave, a nakon toga odlučivaće o daljim modalitetima štrajka.

Komentarišući najavu štrajka, Obradović je naveo da je to pravo sindikata i da on kao ministar jedino može da potvrdi da će sve obaveze biti izmirene. Isplata jubilarnih nagrada za ovu godinu je u toku, ali sindikati insistiraju na tome da vlada ispuni svoje obaveze i za prethodne dve godine.

Isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu očekuje oko 16.000 zaposlenih. Za 10 godina rada isplaćuje se polovina plate, za 20 godina cela plata, a za 30 godina provedenih u prosveti plata i po.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima oko 42.000 članova u oko 700 škola u Srbiji.

2024 © - Vesti online