Ponedeljak 21.11.2011.
18:48
Vestionline

Ronald Regan dobio spomenik u Varšavi

Spomenik Ronaldu Reganu u Varšavi
 

"Hajde da se poklonimo pred Ronaldom Reganom zbog činjenice da je naša generacija doprinela okončanju velikih podela i sukoba u svetu", rekao je Valensa na ceremoniji u centru Varšavi.

Valensa je podsetio da je tada u Poljskoj bilo više od 200.000 sovjetskih vojnika, a širom Evrope više od milion, uključujući i brojno nuklearno naoružanje.

Leh Valensa (prvi sa desne strane)

"Velike promene bez nuklearnog sukoba izgledale su malo verovatno", primetio je poljski političar i državnik, poznat u svetu kao simbol mirnog otpora komunizmu dok je Poljska bila deo Varšavskog pakta, prenela je agencija AFP.

Francuska agencija navodi da se Regan, američki predsednik od 1981. do 1989. godine poštuje u zemljama bivšeg socijalističkog lagera kao pobornik "tvrde linije", koji je "gurnuo Kremlj uza zid".

Osvrnuvši se na taj deo poljske istorije, Valensa je pomenuo i ulogu pape poljskog porekla Jovana Pavla II, britanske premijerke Margaret Tačer i francuskog predsednika Fransoa Miterana, ali ne i ulogu bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

Gorbačov, koji je bio na vlasti u Moskvi od 1985. do 1991. godine, takođe je doprineo padanju "gvozdene zavese" s reformama koje su dovele do kraja "hladnog rata", kraha sovjetske Komunističke partije i raspada Sovjetskog Saveza.

2024 © - Vesti online