Ponedeljak 21.11.2011.
12:19
Srna

Obrazovanjem protiv islamskog fundametalizma

Neupućenost je opasna: Dmitrij Medvedev
 

"Samo sveštenici koji propovedaju u duhu za našu zemlju tradicionalnog islama mogu da se ideološki suprotstave radikalizmu i ekstremizmu", rekao je Medvedev u razgovoru sa predstavnicima ruskog muslimanskog sveštenstva u gradu Ufa.


Podsećajući da je neupućenost opasna, on je istakao da je religiozna neupućenost dvostruko opasnija, jer često provocira "ne samo probleme u mislima, već i probleme u ljudskim akcijama", prenosi "Glas Rusije".


"Jedan od načina suprotstavljanja jeste kvalitetno religiozno obrazovanje. Država će u naredne tri godine samo za pripremu stručnjaka iz istorije i kulture islama izdvojiti skoro milijardu rubalja (više od 300 miliona dolara). Osim toga, u Rusiji je već usvojen državni standard visokog obrazovanja iz struke islamska teologija. Jedan deo budućih islamskih teologa će studirati u Ufi - jednom od muslimanskih centara", rekao je Medvedev.


Tokom susreta izražena je zabrinutost u vezi sa situacijom u arapskim zemljama Egiptu, Siriji, Libiji.


Ruski predsednik izrazio je nadu da će u tim državama zavladati građanski, religiozni i međukonfesionalni mir, navodeći da je za to potrebno duže vreme.

2024 © - Vesti online