Ponedeljak 21.11.2011.
11:15
Vestionline

Peru: Pronađena mumija vanzemaljca?

Lobanja, neproporcionalno velika u odnosu na telo, izazvala kontroverze
 

"Mumija je visoka samo pedesetak centimetara, što baš i nije svojstveno čoveku. Ima trouglastu glavu, a očne duplje su prevelike", rekao je direktor muzeja, antropolog Renato Davila.


Davila je napomenuo i da izbočina na vilici i razvoj vilice nikako ne odgovaraju "navodnim godinama mumije".


"Takav donji deo vilice nema nijedan narod na svetu. Rupa na vrhu glave takođe privlači pažnju. Ima umnjake i kutnjake kakve nema nijedno ljudsko biće", kaže Davila.


I antropolog Pablo Bajabar iz Lime pokušava da složi "slagalicu" oko čudno formirane lobanje, ali ne prihvata tezu da "zato što ona ne izgleda kao ljudska mora da bude vanzemaljska".

Pročitajte još:

Otkriveno lice beogradske mumije

"Dečje glave su proporcionalno veće od njihovih tela. Ovde imamo otvorenu fontanelu, koja se obično zatvori do 31. meseca života, a imamo i kutnjake koji se obično pojavljuju između 13 i 19 meseci. Dakle, ovde se verovatno radi o detetu starom oko 2 godine sa ogromnom glavom", kaže Bajabar i dodaje da se verovatno radi o ljudskoj žrtvi kao dar bogovima.


Postoji i mogućnost da je lobanja namerno deformisana kao deo nekog plemenskog rituala. Praksa istezanja (izduživanja) lobanja, kako bi se označila pripadnost društvenom položaju, datira od pre 9.000 godina. Izduživanje lobanje bila je učestala pojava u mnogim kulturama - radile su je Maje, severnoamerički domoroci i australijski Aboridžini.

2024 © - Vesti online