Nedelja 20.11.2011.
23:03
Beta

Kairo: Poginulo najmanje 11 ljudi

Akcija bezbednosnih snaga u cilju proterivanja demonstranta s trga usledila je posle dvodnevnih sukoba policije i učesnika protesta koji traže da vladajući Vojni savet saopšti datum kada će prepustiti civilnoj vlasti upravljanje zemljom.

Vojska i policija su zapalili šatore demonstranata na trgu Tahrir u Kairu i ispaljivali suzavac i gumene metke u nastojanju da oteraju više hiljada demonstranata s trga.

Ulične borbe demonstranata i bezbednosnih snaga traju od subote, i nastavljene su i večeras. Dvodnevni nemiri najteži su neredi otkada je u februaru svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Lekar u glavnoj kairskoj mrtvačnici, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da najmanje 11 demonstranata ubijeno danas. Dvojica demonstranta su ubijena juče, čime je ukupno u dvodnevnim neredima poginulo 13 ljudi. Doktori u dve poljske bolnice na trgu Tahrir su rekli da je povređeno oko 700 ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je saopštilo da je 55 demonstranata uhapšeno, a da je 85 policajaca povređeno u sukobima.

Dvodnevni sukobi policije i demonstranta u Kairu izbili su nedelju dana pre prvih izbora otkada je u februaru svrgnut predsednik Hosni Mubarak posle 18-dnevnih protesta koji su počeli na trgu Tahrir. Posle odlaska Mubaraka, vojne vlasti su preuzele kontrolu nad zemljom, ali je javnost gnevna zbog sporih reformi i pokušaja vojnih vlasti da zadrže nadzor nad budućom civilnom vladom. Prema planu koji je postavila vojska, predaje vlasti će biti posle predsedničkih izbora sledeće godine ili početkom 2013.

Demonstranti optužuju vojne vlasti da otežu proces i traže da vojska prepusti vlast odmah po okončanju parlamentarnih izbora krajem marta.

Vojni savet je saopštio da će parlamentarni izbori, koji će biti održani u tri faze, početi 28. novembra i zahvalio policiji na "uzdržanosti" u dvodnevnim akcijama protiv demonstranta.

2020 © - Vesti online