Ponedeljak 21.11.2011.
13:01
B. Božin - Vesti

Nemačka: Pohapšeni poslodavci sa Balkana!

Racija u Berlinu i okolini
 

Mnogi od radnika nisu posedovali radne dozvole, a bilo je i onih koji nisu imali ni dozvole boravka. Optuženi se terete da su ovim ilegalnim poslovima počeli da se bave još 2008. godine, a radnike su zapošljavali na građevinama u celoj Nemačkoj.


Štetu nanetu državi zbog neplaćanja socijalnih dažbina i poreza istraga procenjuje u "dvocifrenom milionskom iznosu". Tužilaštvo u Frankfurtu pokrenulo je istragu još 2009. godine, a sve je počelo tako što je na gradilištu nemačke berze u Ešbornu carina otkrila prve dokaze o organizovanom dovođenju radnika na crno.

Za ovu akciju formiran je istražni tim od pripadnika policije, carine i poreznika, koji je pod nazivom Taurus godinama pokušavao da prodre kroz zamršenu mrežu lažnih firmi i računa.


Istraga je kulminirala prošlonedeljnom sinhronizovanom akcijom pretresa, kada je više stotina državnih službenika upalo u desetina firmi i privatnih stanova u Frankfurtu, Berlinu, Hamburgu i Vupertalu. Zaplenjeno je više luksuznih automobila i vrednih predmeta u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra. Pronađena su i opojna sredstva i oružje sa municijom.


Sva trojica uhapšenih potiču sa šireg područja Berlina, a odatle su helikopterom prebačeni u Frankfurt. Za sada nije poznato kako su se oni izjasnili o ovim optužbama.

Po informacijama berlinskog dnevnika "Morgenpost", istraga se koncentrisala na firmu BSS (Beton-Sdžstem-Šalung), sa sedištem na Tempelhoferdamu, čiji su radnici prisutni na velikim gradskim gradilištima, od Potsdamer placa do ambasade Saudijske Arabije.

Zaplenjeni motori Harli Dejvidson
 


Iz ove firme su, međutim, demantovali da su njihovi rukovodioci uhapšeni, navodeći da se istraga vodi pre svega protiv "firmi koje je BSS kao podizvođače angažovao na svojim gradilištima, a koje pripadaju jednom udruženju u kome je takođe i BSS član".

Po navodima berlinskih novina, u četvrtak je iz sedišta firme odnet pun kamion dokaznog materijala, a iz jedne garaže je zaplenjeno više skupocenih automobila i motora marke Harli Dejvidson.

Kontrole

 

U Berlinu i Brandenburgu se redovno vrše kontrole na gradilištima, a prosečno se sprovede 17 kontrola mesečno

2024 © - Vesti online