Ponedeljak 21.11.2011.
08:11
Vesti

Karmel Tibat na spisku Rona Medića?

Optužen za podmićivanje australijskih zvaničnika: Ron Medić
 

U vezi s istragom Nezavisne komisije za borbu protiv korupcije (ICAC) protiv bivšeg ministra Jana Mekdonalda, osumnjičenog da mu je Medić ponudio 10.000 dolara, "Sidnej morning herald" pominje i tadašnju ministarku trgovine Karmel Tibat.


Sidnejski dnevnik je, naime, saznao da je ista Medićeva firma koja je navodno podmitila Mekdonalda, njenom ministarstvu uplatila 4.900 dolara. Samo koju nedelju kasnije, ta kompanija ušla je kao kandidat za sklapanje ugovora sa ministarstvom trgovine.


Kao što smo već pisali, ICAC će voditi saslušanje o optužbi da je Mekdonald od Medića i bivšeg boksera Lakija Gatelarija dobio ponudu od 10.000 dolara, da im sredi sastanke sa rukovodiocima firmi Enerdži Australija i Kantri enerdži, jula 2009. godine.


Na tim sastancima, njihova namera je bila da predstave kompaniju Riverkorp koja se bavila snabdevanjem elektro-opremom, a u koju je Medić investirao velike pare. Firma je na kraju propala.


Prema podacima uprave za kontrolu finansiranja izbora, Riverkorp je u maju 2009. za kampanju Tibatove donirao 4.900 dolara. Deklaraciju o tome potpisao je direktor Kim Šipli.

Bankrot Riverkorpa

 

Kontrolu nad Riverkorpom Gatelari je preuzeo u decembru 2008. Firma je imala različite ugovore s vladom, uključujući instalaciju svetla u rezidenciji generalnog guvernera u Kanberi, kao i opreme za federalni parlament.


Iako je Medić u firmu uložio milione, otišla je u likvidaciju sa 285 kreditora i dugovanjem od 19,5 miliona. Ostalim kreditorima, uključujući Medića, duguje se još šest miliona.
Pre zatvaranja, sinovi Medića i Gatelarija bili su na platnoj listi, jednako kao i Senad Kaminić, desna ruka Gatelarija. On je, zajedno sa Medićem i Gatelarijem, optužen u vezi sa ubistvom Medićevog bivšeg poslovnog partnera Majkla Mekgerka, 2009.


Njeno ministarstvo počelo je da prikuplja ugovore za instaliranje elektro-opreme u jednoj srednjoj školi 13. juna. Među ugovorima bio je i Riverkorpov.


Predstavnik Zelenih Džon Keji objašnjava da u ovom slučaju nema sugestija da je nešto učinjeno mimo pravila, ali da optužbe protiv Mekdonalda, koji je prošle godine podneo ostavku zbog skandala oko njegovih troškova, bacaju svetlo na opasnost prihvatanja donacija od kompanija koje hoće da rade sa vladom.


- Karmel Tibat je jedini političar kojoj je Riverkorp dao prijavljenu donaciju i ona je bila ministarka odgovorna za resor koji je trebalo da ocenjuje ponudu te kompanija - kazao je Keji.

2024 © - Vesti online