Ponedeljak 12.10.2009.
11:57
A. Pandurević - Vesti

Madlen Olbrajt bi opet da kroji Bosnu

Incident je bio samo kap u prepunoj čaši, a potvrdio je da su SAD ozbiljne kada je u pitanju njihovo zalaganje za unitarnu Bosnu. Butmir je bio prilika i da izađe na videlo koliko su potezi bošnjačkih lidera i Vašingtona tokom prethodnih meseci zapravo bili sinhronizovani, a trebalo je da ubede javno mnenje da u Federaciji "samo što nije izbio novi rat" i da se mora stati na put RS i Miloradu Dodiku.


- Nakon pada aprilskog paketa ustavnih amandmana, Bošnjaci su snažno lobirali u Vašingtonu za unitarnu BiH. Kako se to poklopilo i sa američkim spoljnopolitičkim ciljem, dobili smo butmirski predlog - kaže za "Vesti" banjalučki analitičar Nenad Stevandić.


Podsetimo da je u američkoj štampi u poslednjih godinu dana objavljeno na desetine tekstova u kojima se situacija u BiH predstvalja krajnje dramatično, na ivici izbijanja novih sukoba. Američki kongres jednoglasno je u maju usvojio Rezoluciju o potrebama za ustavnom reformom u BiH, koju je predložio Haris Silajdžić.


S druge strane, bošnjački političari potrudili su se da vašingtonska kampanja dobije na uverljivosti. Lider SDA Sulejman Tihić pre nekoliko meseci zaprepastio je javnost izjavom da je pitanje meseca kada će u BiH izbiti sukobi, a tu izjavu je ponovio i na dan butmirskog sastanka.

Međunacionalne tenzije uoči ovog sastanka, kulminirale su do te mere da se u vazduhu oseća miris s početka 1992. godine, što najslikovitije ilustruje primer ubistva navijača Sarajeva u Širokom Brijegu. Sarajevski mediji stavili su se u odbranu huligana, navijača Sarajeva koji su demolirali Široki Brijeg. Mostarski mediji pravdaju ubistvo. Na protestima u ovom gradu Hrvati, uz Tompsonove pesme, poručuju: ''Ovo je Hrvatska!'' Provokativnih grafita nije pošteđen nijedan grad u BiH, a pravoslavne bogomolje i groblja u Federaciji svakodnevna su meta vandala.


- Samo naivni nisu mogli videti šta se sprema. Bez obzira na to što Silajdžić i Tihić deluju posvađano, oni predano rade na istom cilju - stvaranju unitarne BiH, što želi i Vašington, koji je za sebe rezervisao ulogu spasioca - konstatuje Nenad Stevandić.
U narednih desetak dana, on očekuje da će Brisel i Vašington postići dogovor oko paketa ustavnih reformi.


- Sigurno je da neće proći maksimalistički zahtevi Vašingtona, jer ni Moskva ne sedi skrštenih ruku i aktivirala je svoje diplomatske kanale. Međutim, ni taj kompromis neće biti blagonaklon prema RS - smatra Stevandić.


Kada se paket nađe pred liderima, dodaje on, neće biti popuštanja, jer "ni Brisel ni Vašington neće sebi dozvoliti luksuz da izgube čast i da im Banjaluka udari šamar".
 

2024 © - Vesti online