Ponedeljak 21.11.2011.
08:00
B92

Srbi donirali 3.420 dolara Vikipediji

Jedna od najvećih internet enciklopedija: Vikipedija
 

Korisnici najveće globalne onlajn enciklopedije ovih dana se ponovo suočavaju sa banerom na vrhu svake stranice koji ih podseća da ideju o besplatnom pristupu riznici znanja čovečanstva nije lako ostvariti bez novca. Iako dobrovoljci širom planete svakodnevno obogaćuju Vikipediju novim sadržajem bez ikakve naknade, novac je potreban za održavanje servera i plate zaposlenih, od programera do ljudi zaduženih za istraživanje i razvoj novih proizvoda.

To je sve objašnjeno u apelima koje pored osnivača Džimija Vejlsa korisnicima upućuju i jedan programer sa platnog spiska Vikipedije i jedan korisnik koji je bez dinara nadoknade obogatio ovu bazu desetinama hiljada članaka.

Iza projekta Vikipedije stoji manje od 100 zaposlenih, što je sitnica u odnosu na platne spiskove Fejbuka ili Gugla. Svi ostali rade besplatno, a to je slučaj i sa srpskim ogrankom ove globalne enciklopedije koja nema prihode od reklama.

"Mi smo svi volonteri. Za sada ne učestvujemo u prikupljanju sredstava, takozvanom "fandrejzingu" koji se organizuje krajem svake godine", kaže Goran Obradović, potpredsednik udruženja Vikimedija Srbije, lokalnog ogranka Zadužbine Vikimedija koja se stara o Vikipediji.

2024 © - Vesti online