Ponedeljak 21.11.2011.
08:00

Opasnosti na putu do lepote

Foto: Ilustracija
 

Rizičan potez: Odlazak kod pedikira i manikira u "komšiluku"


Najgori scenario: Gljivična oboljenja noktiju ili ozbiljne infekcije

Ako odete u neki novi salon za pedikir i manikir prva stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste čistoća pribora koji upotrebljavaju. Ukoliko u salonu nema sterilizatora, budite sigurni da pribor nije sterilizovan jer ne postoji drugi način za to. Najsigurnije je poneti svoj lični pribor koji, čak i ako ga samo vi koristite za sređivanje noktiju kod kuće, morate da dezinfikujete alkoholom posle svake upotrebe.

I kadice za potapanje stopala u salonima mogu da budu izvor opasnosti. Možete da zaradite dermatofitoze (parazitarna oboljenja poput tzv. atletskog stopala) ili neku drugu infekciju jer ove kadice obezbeđuju idealno vlažne uslove za razvoj gljivica i bakterija. Zato obrati pažnju na to koliko ih temeljno peru posle svake mušterije.

Još jedna značajna mera predostrožnosti: vodte računa da je tehnika manikira dovoljno nežna da vam ne ozledi kožu. Čak i sićušna posekotina bez i kapi krvi može biti opasna, pošto uzročnici bakterijskih ili gljivičnih infekcija mogu da se provuku i kroz najmanju povredu na koži. Zato se oduprite iskušenju da odsečete kožicu oko nokta; neuporedivo je bezbednije samo je potisnuti unazad. Šanse da vam se desi nešto loše jesu male, ali verujte, mogući su i vrlo ozbiljni problemi i zato vredi preduzeti mere opreza.

Rizičan potez: Šatiranje i farbanje u "kućnoj radinosti"


Najgori scenario: Iritacija kože glave

Preparati za bojenje kose sadrže snažne hemikalije kojima smemo da izlažemo kožu samo na strogo ograničeno vreme. To znači da ako prekoračite preporučeno vreme može da dođe do crvenila, upale, ljuštenja kože ili infekcije. Zato navijte sat da bi na vreme isprali farbu za kosu. Najveće šanse da se jave ovakvi simptomi su ako već koristite nešto što kožu čini osetljivijom, kažu dermatolozi. (Na primer, proizvodi koji se nanose na kožu odmah do linije kose, a sadrže retinolsku ili glikolnu kiselinu, ili neke druge sastojke koji se koriste za hemijski piling kože).

Ali čak i ako ne koristite ovakve proizvode i držite se propisanog vremena upotrebe može da dođe do reakcije. Nečija koža je prosto prirodno osetljiva na hemikalije iz farbe za kosu. Zato iz preventivnih razloga prvo isprobajte proizvod na malom delu kože. Ako su u pitanju veoma blaga iritacija ili crvenilo kože izazvani farbom za kosu - ništa strašno: namažite taj predeo jednoprocentnom hidrokortizonskim kremom. Ali bol, ranice na koži ili plikovi su znaci koji vam govore da bi trebalo da odete kod dermatologa.

2024 © - Vesti online