Ponedeljak 21.11.2011.
08:00
B92

Pet bizarnih lekova za žene

Žena u histeriji
 

Da medicina i tehnologija nisu napredovale, žene bi danas bile u ozbiljnom problemu. Na njima bi se primenjivali prilično bizarni metodi lečenja od kojih neki lede krv u žilama.

Predstavljamo vam pet najneobičnijih:

1. Dezinfekcija vagine

Sredstvo za dezinfekciju koristilo se za pranje intimnih delovih tela i kao kontraceptivno sredstvo decenijama a čak je prodavano i pod oznakom „ženski higijenski proizvod“.

To znači da su žene podsticane da intimne delove tela peru jakim deterdžentima koji inače služe za čišćenje sanitarija kako bi bile „čiste“ ili sprečile začeće.

Tada naravno nisu postojali nikakva testiranja bezbednosti upotrebe proizvoda, pa je tek posle 1960. godine Američka medicinska asocijacija otkrila da su „stručnjaci“ u reklamama bili samo zaposleni u kompaniji oglašivača.


2. Orgazmima lečili žensku histeriju

Ženska histerija u doslovnom prevodu znači „bolest materice“ i bila je najčešća dijagnoza u Viktorijanskoj eri. Simptomi su opisivani kao „osećaj gušenja, nelagode, davljenja, nesanice, nervoze“ i svi su bili posledica „zanemarivanja ženskih genitalija“.

Kako bi ih izlečili, lekari su pacijentkinjama priređivali orgazme ručnom stimulacijom. Medicinari su prestali da priznaju žensku histeriju kao legitimnu dijagnozu i orgazam kao legitima lek.

Ipak, debata o koristima po zdravlje koje dobijamo od orgazma, traje i dan danas.

3. Laganom hranom protiv seksualnog uzbuđenja

Poreklo grahamovih krekera i kukuruznih pahuljica mnogo je drugačije nego što vi mislite. Takva hrana u početku je napravljena kao deo kampanje koja je za cilj imala da ubedi Amerikance da se hrane blagom hranom, kako bi sprečili seksualno uzbuđenje i izbegli masturbiranje.

Mit o tome da je masturbacija nezdrava uglavnom je propagiran anonimno putem pamfleta koji su glasili „Onanija, ili grozni greh samozagađenja“.

Pamflet je dostigao ogroman uspeh i podstakao stvaranje mnogih sličnih knjiga. Prema autoru, masturbacija je kod žena izazivala niz raznih simptoma: „Čini da izgledaju bledunjavo i istrošeno. Često je uzrok napada histerije, a nekada napada na druge zbog histerije. Međutim, ono što mnogo češće proizvodi je – sterilitet“.

Dr Džon Harvi Kelog i velečasni Silvester Graham bili su reformatori ishrane u 19 veku i bili pod snažnim uticajem pamfleta „Onanija“. Obojica su verovali da lagana hrana može da sputa seksualnu želju i spreči „nezdravo“ postizanje seksualnog zadovoljstva.


4. Histerektomija - "lek" za masturbaciju

Još jedan "lek“ za navodnu bolest masturbacije i ženske histerije je mnogo radikalniji od grahamovog hleba. Naime, tokom 19. veka su lekari radili kompletno uklanjanje materice kod žena koje su nepopravljivo bile sklone masturbaciji.


5. Pantljičara za mršavljenje

Početkom 20. veka oglašivači su hvalili pilule sa pantljičarama koje su navodno izazivale mršavljenje.

Nije poznato da li su originalne pilule zaista sadržale pantljičaru, ali je jasno da se stigma oko žena koje imaju nešto veći broj kilograma nikada nije promenila.

2024 © - Vesti online