Nedelja 20.11.2011.
00:39
Beta

Penzionisani general JNA: Blokada Vukovara greška

Foto: Arhiva

"Moje mišljenje je da je samo trebalo blokirati Vukovar, a ići dalje na odsecanje Osijeka, na izlazak do Đakova, na presecanje linije Banjaluka - Pakrac - Virovitica. To se moglo uraditi", izjavio je Rašeta, objavljeno je u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT).


Rašeta je, kako prenosi ta televizija, priznao da je "postojao plan okupacije Hrvatske", ali i izneo tvrdnju da su "hrvatske vlasti bile spremne na trgovinu teritorijom".


"U razgovorima s pojedinim čelnim ljudima u Hrvatskoj, oni su meni otvoreno govorili da su spremni da žrtvuju ako treba ne samo Vukovar nego i Osijek, Dubrovnik, Split... po cenu samostalnosti", tvrdi Rašeta.


Nekadašnji glavni komandant Hrvatske vojske (HV) general Anton Tus negirao je, međutim, Rašetine tvrdnje navodeći da je reč o lažima.


Tus smatra da se "Hrvatska nije na vreme pripremila na srpsku agresiju jer je tadašnji predsednik Franjo Tuđman verovao Veljku Kadijeviću i Slobodanu Miloševiću da će kriza biti rešena mirnim putem". "Na kraju, oni su ga prevarili", rekao je Tus za HRT.


On je takođe potvrdio da je "znao za plan okupacije Hrvatske još početkom 1991. godine" i da je zbog toga napustio JNA.

2024 © - Vesti online