Subota 19.11.2011.
13:44
J. Elšner - Vesti

Uspeh Koljevićevog filma u Nemačkoj

Koljević je na taj način osvojio i "četvrtu nagradu", ušavši u izbor od svega deset filmova, koji pod naslovom "Vremeplov" najbolje predstavljaju svaku od šest decenija ovog, posle Berlinskog, najstarijeg filmskog festivala u Nemačkoj.


Koljevićev film je svrstan uz filmove Fransoa Trifoa iz 1959, Vima Vendersa iz 1970. i Džima Džarmuša iz 1980. godine, tada još nepoznatih režisera koji su svoje filmske prvence prikazali najpre u Manhajmu, a potom su postali legende.

I nizu drugih danas čuvenih režisera ovaj festival je poslužio kao odskočna daska.

Primeri su nemački režiser Rajner Verner Fasbender, čije ime nosi jedna od nagrada festivala, ali i Atom Egojan, koji je pre dve godine ponovo došao u Manhajm da bi primio nagradu "Master of Cinema".  

Srđan Koljević

"Filmovi su odlični", jednodušna je ocena filmskih kritičara, predstavnika filmske branše iz celog sveta kao i pripadnika sedme sile, njih nekoliko stotina koji prate festival.

Među njima su i ugledni filmski kritičar iz Beograda Milan Vlajčić, kao i umetnički direktor Festa, Borislav Anđelić, inače redovni gosti festivala u Manhajmu, koji potvrđuju da ovaj festival spada u red najboljih, kako po kvalitetu filmova tako i po organizaciji i atmosferi.

Ove godine vlada posebno slavljeničko raspoloženje, kao i izuzetan interes publike koja ima prilike ne samo da gleda filmove već i da se susretne i razgovara sa brojnim režiserima, glumcima i producentima.

Atmosfera iz foajea bioskopskih dvorana

Očekuje se da će festival do nedelje, kad se završava svečanom dodelom nagrada u Manhajmu, posetiti najmanje 60.000 gledalaca.

Večeras projekcija

 

Informacija za one koji bi film "Sivi kamion crvene boje" hteli da pogledaju u biskopskoj atmosferi. Za to će imati priliku večeras u Manhajmu, u glavnoj festivalskoj dvorani u "Stadthaus", a projekcija počinje u 23 sata.

2024 © - Vesti online