Subota 19.11.2011.
09:28
Alo

Kinezi otimaju američke satelite?

Foto: Ilustracija
 

U pitanju su satelitikojisu poslati u Zemljinu orbitu zbog praćanja vremenskih prilika. U periodu od 2007. do 2008, zabeležena su ukupno četiri ozbiljna napada hakera u sajber svetu, a jedan od njih je bio sa stacionarnog računarakojije lociran u Norveškoj! U izveštaju komisije se ističe da je Kina glavni osumnjičeni, iako se nigde eksplicitno ne tvrdi da su hakeri direktno pod kontrolom zvaničnog Pekinga.

Pretnja od saveznika!

Leon Paneta, američki sekretar za odbranu, izjavio je da su Kina i Indija pretnja za SAD, što je morao da demantuje Pentagon, saopštivši da su te zemlje saveznice Amerike. „Preti nam opasnosti od sila u usponu, Kine, Indije i drugih, na koje uvek moramo da obraćamo pažnju“, rekao je Paneta, inače bivši direktor CIA.

General Robert Keler, komandant američke strateške komande koja je zadužena za vojne operacije u svemiru, tvrdi da su američki eksperti uspeli da sakupe dovoljno podataka kako bi se sa sigurnošću otkrilo ko stoji iza pokušaja da se otmu sateliti.
"Upoznat sam s oba napada i oni nisu povezani. Za sada još prikupljamo informacije o ciljevima napada“, rekao je on.


Radi se o satelitima "landsat 7" i "tera AM 1". U izveštaju se ističe da su hakeri mogli da unište satelite, presretnu vojne komunikacije ili prikupe značajne obaveštajne podatke.

Zanimljivo: VIDEO: Satelit pao na kola, pretili ljudi u crnom

Kineska ambasada u Pekingu oštro je demantovala bilo kakvu umešanost Kine u ove hakerske napade navodeći da je očigledan cilj izveštaja "da se naruši imidž Kine": "U cilju očuvanja poverenja između dve zemlje, a Kina će nastaviti da igra odgovornu ulogu u realnom i virtuelnom svetu“, poručio je Vang Baodong, portparol ambasade.

Vojni odgovor na napade hakera!

Američka armija će odgovoriti na napade u sajberprostoru i vojnom silom ukoliko to bude potrebno, navodi se u izveštaju koji je Pentagon poslao Kongresu. Pentagon je naglasio da će na svaki napad na Ameriku odgovoriti "svim potrebnim sredstvima“, a to se odnosi i na neprijateljske napade u virtuelnom svetu.

2024 © - Vesti online