Subota 19.11.2011.
13:24
S. Dimitrijević - Vesti

Norvežani ne zaboravljaju srpske internirce

KNUTLIJA: Da se ne zaboravi

Uklesane su sledeće reči pijeteta na norveškom i srpskom jeziku: "Uspomena na 627 jugoslovenskih zarobljenika koji su dali svoj život u borbi protiv nacizma tokom gradnje ovog puta 1942-1945. Podigli JND i NJD"


Memorijalnoj ceremoniji prisustvovalo je oko 150 norveških prijatelja i njihovih gostiju iz Srbije. Devojke koje su stajale kraj ploča tokom programa, Marlene Slidal iz Vefsena i Aleksandra Vukajlović iz Prokuplja, simbolisale su viziju razvoja prijateljstva. Događaju su poseban pečat dali orkestar iz Hemnesa, kao i prigodni govori zvaničnika.

PUPOLjCI PRIJATELjSTVA: Marlene Slindal i Aleksandra Vukajlović


 

Predsednica norveškog društva prijateljstva Venke Malmedal najavila je da će dogodine kraj spomen-ploča biti postavljena tabla sa potpunijom prezentacijom istorije Krvavog puta.

Takođe su govorili gradonačelnici Vefsena, zbratimljenog s Gornjim Milanovcem, Mildrid Sebstad, Prokuplja Milan Arcović, zbratimljenog sa Hemnesom, i Hemnesa Kjel-Idar Juvik.

Iza celog aranžmana stoje pomenute norveške opštine i norveško društvo prijateljstva, danas pod imenom Društvo prijateljstva Norveška - Zapadni Balkan.


Krvavi put je u međuvremenu prerastao u opšti simbol stradanja jugoslovenskih interniraca u nemačkim logorima na tlu Norveške. Deportovano je 4.268, od toga najviše Srba - 3.841.

Imena

 

U mermer su uklesana imena društava prijateljstva: NJD (Norveško-jugoslovensko društvo, koje se danas zove Društvo prijateljstva Norveška - Zapadni Balkan), i JND (Jugoslovensko-norveško društvo), koje se u najnovijem izdanju, a posle Srpsko-norveškog društva, naziva Norveško društvo Srbija.

2024 © - Vesti online