Subota 19.11.2011.
13:24

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Sveštenicima pola penzije o trošku države?

Patrijarh Irinej

To je juče dogovoreno na radnom sastanku patrijarha srpskog Irineja (Gavrilovića) sa ministrom vera i dijaspore Srđanom Srećkovićem i generalnim sekretarom ministarstva Aleksandrom Kojić, te direktorom Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović i direktorom Poreske uprave Dragutinom Radosavljević, kao i predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva rada i socijalne politike.

Nije međutim precizirao da li se takva mogućnost odnosi i na sveštenstvo SPC u dijaspori i u zemljama u okruženju Srbije.


Sastanak je sazvan zbog višegodišnjih problemima u vezi sa (neredovnim izmirivanjem penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja sveštenika i zaposlenih u crkvenim i verskim službama na teritoriji Srbije.


Podsećanja radi, nakon Drugog svetskog rata tokom Brozovog komunizma pomenute doprinose sveštenstvu je u celosti uplaćivala država kao jedan vid nadoknade za nacionalizovanu crkvenu imovinu.


U vreme potonje Miloševićeve vladavine država je prepolovila svoje učešće, da bi ono nakon petooktobarskih promena 2000. bilo potpuno obustavljeno. Donošenjem zakona o crkvama verskim zajednicama pre pet godina država je delimično finansirala penziono i socijalno osiguranje samo sveštenstvu u siromašnim parohijama.

2024 © - Vesti online