Petak 18.11.2011.
11:13
D. N. P. - Vesti

Novi Pazar: Slave ratnu autonomiju Sandžaka

Od prošle godine, u proslavu se, ali odvojeno, uvažavajući sve "Ugljaninove praznike" uključilo i Bošnjačko nacionalno veće muftije Muamera Zukorlića, koje država ne priznaje. Od ove godine, proslavu organizuju i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) i Narodno veće Sandžaka, institucije koje su proistekle iz Zukorlićevog BNV-a.

I u miru hoće autonomiju: Sa prošlogodišnje proslave Dana Sandžaka

Dan Sandžaka je sećanje na 20. novembar 1943. godine kada je u Pljevljima održana sednica ZAVNOS-a (Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka) na kojoj je doneta odluka o formiranju tada ratne autonomije Sandžaka. Odmah posle rata, 1945. godine komunističke vlasti poništile su ovu odluku, ali je težnja za autonomijom Sandžaka ostala u srcima i glavama nekih Bošnjaka sve do danas.


Ovu ideju ponovo je pokrenuo Sulejman Ugljanin koji je 1991. godine organizovao tajni referendum za autonomiju Sandžaka, Ugljanin je tada tvrdio da je "za" glasalo više od 95 odsto Bošnjaka. U međuvremenu, Ugljanin je promenio neke svoje stavove, pa je postao i ministar u Vladi Srbije, autonomiju retko ili uopšte ne pominje.


Autonomiju Sandžaka ponovo je, pre dve godine, aktuelizovao muftija Muamer Zukorlić koji se obnovio i Narodno veće Sandžaka (vladu) na čelu sa Džemailom Suljevićem, arhitektom iz Sjenice, bivšim saradnikom Sulejmana Ugljanina i nekadašnjim poslanikom u Skupštini Srbije.

Traže podršku u dijaspori

 

Pošto u Srbiji, a i među dobrim delom Bošnjaka, ne nailaze na punu podršku, zagovornici autonomije Sandžaka lobiraju u inostranstvu, posebno u Bosni i Turskoj, i među sandžačkom dijasporom. U tom cilju nedavno je osnovano "predstavništvo Sandžaka" u Švedskoj, a u planu je i otvaranje sličnih predstavništava u Briselu, Njujorku, Istanbulu, Beču, Sarajevu...

2024 © - Vesti online