Petak 18.11.2011.
10:31
Blic

Paneta: Indija i Kina pretnja za SAD

Do nedavno na čelu CIA: Leon Paneta

Paneta je, obraćajući se radnicima pogona za izgradnju podmornica u Konektitaktu i govoreći o izazovima pred kojima će se naći SAD, upozorio na sile u usponu, kako je nazvao Kinu i Indiju.

- Preti nam opasnosti od sila u usponu, Kine, Indije i drugih na koje uvek moramo da obraćamo pažnju. I uvek moramo da imamo dovoljno snaga na Pacifiku, da bi one znale da mi nikada nećemo otići odatle - kazao je američki sekretar za odbranu.

Paneta je to izjavio tokom azijsko-australijske turneje predsednika Baraka Obame, koji je nagovestio da će SAD proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom regionu.

Portparol Pentagona kapetan Džon Kirbi pokušao je, posle izjave Panete, da donekle ublaži oštre stavove koje je on izneo.

- Sekretar za odbranu smatra da su odnosi sa Kinom i Indijom apsolutno od vitalnog značaja za SAD. Svaka tvrdnja da on podrazumeva neku od tih država za vojnu pretnju SAD je netačna - rekao je portparol Pentagona.


On je dodao da je Paneta u stvari mislio na izazove koje između sebe imaju Kina i Indija.


- On se osvrnuo i na izazove koje SAD dele sa njima, želeći da izgrade bolje odnose i da ih unaprede u veoma turbulentnom bezbednosnom okruženju - zaključio je portparol Pentagona.

Napad na Iran štetan za svetsku ekonomiju

 

Leon Paneta je upozorio da bi napad na Iran mogao da nanese štetu celokupnoj svetskoj ekonomiji, istakavši da su SAD fokusirane na diplomatski pritisak na Teheran i sankcije.


Paneta je, uoči sastanka s izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, kazao da bi šteta bila naneta ne samo SAD, već svetskoj ekonomiji.

2024 © - Vesti online