Petak 18.11.2011.
12:01
Vesti

Hoćemo pasoš, a ne put u Sibir

Od Moskve očekuju zaštitu: Srbi sa Kosmeta masovno zatražili rusko državljanstvo
 

Podsetimo, prošle nedelje ambasadi te zemlje u Beogradu predata je molba s potpisima 21.733 Srba koji žele prijem u rusko državljanstvo.


- Izgleda da nas Rogozin nije najbolje razumeo - nismo mi tražili rusko državljanstvo da bismo otišli u Rusiju, već da bismo ostali ovde, a Rusija nas štitila. Nemamo nameru bilo kuda da idemo, ovde su naša zemlja i naši koreni, ovde ćemo i ostati, a od Rusije očekujemo zaštitu. Uostalom, ovo je izjava jednog ruskog funkcionera, a videćemo šta je zvanični stav Rusije kad našu peticiju razmotri i ruska Duma - kaže Zlatibor Đorđević, jedan od pokretača inicijative da Srbi sa Kosova i Metohije dobiju i rusko državljanstvo.
 

Amerikanci i Nemci klasični okupatori

- Na Kosmetu se sada bukvalno vodi bitka prsa u prsa, mada je "sever" godinama bio pod kontrolom Francuza i Belgijanaca, sada su se pojavili Amerikanci i Nemci i tako su počele naše nevolje. Sa Francuzima i Belgijancima nismo imali ozbiljnijih problema jer su se ponašali korektno i nisu izlazili iz okvira mandata koji su Kforu, Rezolucijom 1244, dale Ujedinjene nacije. Ovo što sada rade Nemci i Amerikanci liči na klasičnu okupaciju, došli su ovde kao mironjaci, a pucaju na goloruki narod, na žene i decu - kaže Zlatibor Đorđević.

U udruženju Slobodna Srbija dodaju da su Rusima zahvalni i za ponudu da odu u Rusiju jer je i to neki vid podrške i znak da, u slučaju najgoreg mogućeg scenarija, ne bi ostali "na ulici" i bez igde ičega.


- Nama je i Milan Nikolić nedavno nudio da se preselimo u Istočnu Srbiju, mogli smo i ranije, kao i mnogo naše braće s Kosova i Metohije, da odemo u centralnu Srbiju, u Kraljevo, Kragujevac ili Beograd, ali mi smo čvrsto odlučili da ostanemo ovde, hvala svima koji nam, dobronamerno ili zlonamerno, nude preseljenje - ističe Đorđević i naglašava da će se Srbi sa severa Kosmeta braniti - do kraja.


Ipak, mali broj Srba na severu Kosmeta smatra da su ih Rusi ponovo razočarali i da od njih ne treba očekivati neki značajniju pomoć.


- Da su hteli da pomognu, mogli su to još onog trenutka kada su ovamo, kao prethodnica Kfora, stigli iz Bosne, a potom su se tiho povukli sa Kosova i Metohije. Doduše, tada je u Rusiji bila druga vlast i bili su slabi. Iako je Putin više naklonjen Srbiji i Srbima, a Rusija je nikad jača, ipak sumnjam da je i on spreman da se, zarad 70.000 Srba sa Kosova, zamera sa celom Evropom. Zato nisam ni potpisao peticiju za traženje ruskog državljanstva. - kaže Dragan Virijević, profesor iz Leposavića.


I Dragan Milosavljević, student iz Zubinog Potoka. kaže da ga je po malo razočarala izjava Dmitrija Rogozina.


- Kakav Ural, kakav Sibir, ako treba da odemo, otići ćemo ovde "preko brda" u Srbiju. Još mi nije jasno: da li je ovo stvarni odnos Rusije prema nama ili nas Rogozin nije najbolje razumeo. Mislim da i oni, preko nas, hoće da reše neke svoje probleme - zaključio je Milosavljević.
 

Belgijanci bili najbolji

Srbi na severu Kosmeta tvrde da su "najbolju saradnju" imali sa belgijskim kontingentom Kfora koji je pokrivao sve od Rudara do Leposavića.
- Zamerali su im da su mlaki i prisni sa lokalnim stanovništvom, a kada su nam posudili veliku dizalicu za izgradnju crkve u Leposaviću, morali su da odu. Oterali su ih oni na nas sada nasrću oružjem i silno ratnom mašinerijom - dodaje Zlatibor Đorđević.

 

Bogdanović deli lekcije o patriotizmu

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović ocenio je da su štetni zahtevi pojedinih kosovskih Srba da dobiju državljanstvo Rusije i da se to "kosi sa patriotizmom". Bogdanović je rekao da su ti zahtevi štetni za interese Srba na Kosovu.
- To nije način da se brane naši interesi na Kosovu, to se politizuje i to je opasno, i to nama koji živimo na Kosovu nanosi štetu - rekao je Bogdanović i dodao da je "simptomatično da su zahtev potpisali i ljudi koji ne žive na Kosovu".

2024 © - Vesti online