Petak 18.11.2011.
06:12
Kurir

Deci podeljeni gej računari!

Izaberete igru i onda se poigrate...
 

Otac jednog deteta koje je dobilo ovaj računar rekao je za “Kurir“ da je bio zgrožen kad je video o čemu je reč.

Turi žandara na žandara

- Pravilo u igrici je da se slažu karte dok se ne dođe do zbira 11. Ono što je skandalozno jeste pravilo da se žandar stavlja na žandara, što u normalnom pasijansu nije slučaj, već se žandar stavlja na damu - kaže on i nastavlja:


- Ja samo želim da dobijem objašnjenje. Da li na ovaj način neko namerno pokušava da ovako obrazuje našu decu? - pita se ogorčeni otac i dodaje da je njegova jedina želja da se ovo obriše s računara i da se na taj način najmlađi zaštite od ovakvih sadržaja.


Programom koji je nazvan “Vračunari na dar“ podeljeno je ukupno 540 laptopova i učenici su dobili mogućnost da ih koriste do kraja osnovne škole.

Njihove glavne funkcije trebalo bi da budu razvoj informatičke pismenosti dece i pomoć u bržem i lakšem savladavanju gradiva, ali izgleda da u sebi sadrže i ono što ne odgovara tim osnovnim ciljevima.

Opština: Greška u prevodu

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, koji je i uručivao ovaj poklon osnovcima, kaže da se greška verovatno potkrala tokom prevoda ove aplikacije na ćirilicu.

Cela gužva zbog "nezgodnog imena"

 

I zaista, kako je izjavio predsednik opštine Vračar, radi se o grešci u prevodu, jer ova igra se u originalu zove Gay Gordons solitaire - Pasijans Gordona Geja (čoveka koji ga je stvorio). U automatskom prevođenju reči sa engleskog, Gej se prevodi kao homoseksualac i zato je rezultat "prevođenja" Gordon homoseksualac. Naravno, to ne opravdava nadležne koji su računare dali osnovcima a da pre toga niko nije video šta je na njima.

- Izvinjavamo se zbog greške, ali to je bilo iz želje da koristimo operativni sistem na ćirilici, da bi deci bilo bliskije i lakše korišćenje računara. Naravno da ćemo odmah uputiti zahtev da se to što pre ispravi - dodao je Kuzmanović.

Ministarstvo: Mi nismo odavde...

Iz Ministarstva prosvete novinarima su rekli da se obrate Gradskom sekretarijatu obrazovanja jer je ceo program organizovala jedna beogradska opština. A kad je neko nešto rešio u nekom srpskom ministarstvu ili dobio odgovor koji ima smisla?

2024 © - Vesti online