Petak 18.11.2011.
04:53
Press

Srbija četvrti izvoznik četki i metli na svetu

Četke i metle - vrhunski izvozni proizvod Srbije
 

E, da li je to znao Nikola Šećeroski, nekadašnji predsednički kandidat, koji je u kampanji 1990. brzo postao ljubimac nacije? Na njegov račun godinama kasnije pravljene su razne pošalice, pre svega zbog stalnog pominjanja "četki i metli". Nesuđeni predsednik preminuo je 2008. u 74. godini, a njegova ekonomska teorija na kraju je ipak "pobedila".


Anegdota iz vojske

Svake godine izvoz četaka i metli iz Srbije raste, i prošle godine dostigao je šest miliona evra, odnosno 1.507 evra po toni. Najviše ih izvozimo u Italiju, Nemačku, Švajcarsku i Francusku, a prave se isključivo od domaćih materijala.
 

Najveći svetski izvoznici

1. Kina
2. Šri Lanka
3. Meksiko
4. SRBIJA
5. Uzbekistan
6. Italija
7. Kineski Tajpeh
8. Indonezija
9. Vijetnam
10. SAD

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da kad god se pomenu "četke i metle", građani Srbije pomisle na Nikolu Šećeroskog iz Malog Mokrog Luga.


- Kada su održani prvi višestranački izbori u Srbiji, bio sam u vojsci u Splitu. Predsedničkih izbora se ne sećam ni po čemu osim po Šećeroskom, koji je govorio o izvozu četaka i metli kao razvojnoj šansi. Taj detalj mi se urezao u pamćenje, pa sam posle fakulteta, kada sam počeo da se bavim analizom spoljne trgovine, izračunao da mi imamo stabilan rast izvoza četaka i metli svake godine. Em je dodata vrednost gotovo jednaka izvoznoj ceni, em se radi o neiskorišćenim resursima, kao što je granje, koje bi istrulilo - rekao je za "Pres" Zdravković.


On je četke i metle iskoristio i kao uvod da ispriča anegdotu iz vojske.


- Ja sam šest meseci kao dobrovoljac čistio vojna kupatila, čak sam imao i nadimak Džoger jer sam žustru diskusiju o tome da li da se od zajedničkog novca kupi TV ili video-rikorder prekinuo i obesmislio pitanjem da mi se kupe dva džogera. Ali, vajde od čišćenja nema: čim očistiš jednu prljavštinu, stvori se druga. Zato je potreba za četkama i metlama trajna i rastuća - ilustruje Zdravković.
 

Gde najviše izvozimo?

1. Italija
2. Nemačka
3. Švajcarska
4. Francuska
5. Mađarska

Jedan od vodećih izvoznika metli u Srbiji je "Aleksi kompani" iz Selenče. Tamo je prošle godine proizvedeno 500.000 komada. Direktor Štefan Aleksi kaže da ne zna da je Srbija četvrti svetski izvoznik ovih proizvoda.


- Znao sam samo da smo u vrhu lestvice. Proizvod je potpuno domaći i prave ga ljudi iz Srbije. U drugim zemljama firme koje izvoze metle dobijaju dosta podsticaja od države, a mi to nemamo. Verujem da bismo uz takvu pomoć mogli još više da proizvodimo - kaže Aleksi.


Traže veću podršku

Ova firma izrađuje sve vrste metli i držalja, a veći deo proizvodnje plasira u Italiju, Švajcarsku, Austriju, Francusku i Nemačku.


- U ovom poslu nema velike zarade kao u nekim drugim granama. Zato i apelujemo da se ova vrsta biznisa podrži - kaže on.


Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da nam je svaki evro koji imamo od izvoza dobrodošao.


- U ovoj priči je dobro što su i metle i četke potpuno domaći proizvodi, koji se uglavnom proizvode u manje uređenim sredinama, što nije slučaj za mnoge druge artikle - ocenjuje Savić.

Vrednost izvoza četki i metli iz Srbije

2005. 3.761.000 €
2006. 4.713.000 €
2007. 4.729.000€
2008. 5.106.000 €
2009. 5.209.000 €
2010. 5.939.000 €

2024 © - Vesti online