Četvrtak 17.11.2011.
17:31
Vestionline

Nikolić: Nema kandidature, nema ni vlade

Tomislav Nikolić: Brisel može da održi stranke na vlasti
 

"Ne mogu ni da zamislim šta bi sve bilo u Srbiji ako 9. decembra ne dobijemo staus - i to može da opredeli EU da taj status obezbedi" rekao je Nikolić.


Nikolić veruje da bi Vlada Srbije pala 10. decembra, ako ne bi dobili status kandidata. On ukazuje da bi eventualna negativna odluka Brisela ojačala antievropske snage u Srbiji, što nije u interesu EU.
 

Nikolić dodaje da je pitanje statusa kandidata važnije od izbornih šansi stranaka i njihovog političkog nadmetanja, te želi da Srbija dobije taj status, bez obzira na to što će takva odluka Brisela "održati u životu" stranke koje su na vlasti.

On je uveren da bi Vlada Srbije pala 10. decembra, ako ne bi dobili status kandidata, jer je sve svoje kapacitete, sve svoje mogućnosti, svoj trud da se predstavi kao dobra, vezala za to da će da spuni uslove EU i obezbedi taj status.

"Ne mogu ni da zamislim da 9. decembra saznamo da Srbija nema status kandidata, a da predstavnici vlasti mogu mirno tu noć da spavaju ili da se sutra pojave na televiziji i kažu da nije ni bitno, kao što govore o deklaraciji o Kosovu i Metohiji. Mislim da bi časni ljudi 10. decembra podneli ostavke i ne bi čekali da ih građani Srbije na to nateraju. Mi bismo morali da reagujemo, svakako" rekao je Nikolić.

Lider naprednjaka je kazao i da je Vlada Srbije mogla mirno da radi, da je sve radila sama "nikog ništa ne pitajući" i da ne bi imala šta da ponudi u slučaju negativnog izjašnjavanja EU.

Na pitanje šta bi on uradio, Nikolić je odgovorio da nije "u koži" predsednika Srbije i da Tadić "sam mora da izađe iz situacije, koju je sam i stvorio".

"Tadić gde god se krene oseća da mu je ta koža na toj strani tesna. Mislim da je izgubio mnogo toga što je imao i na Zapadu i na Istoku" rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online