Četvrtak 17.11.2011.
16:59
Srna

Belci postali manjina u Brazilu

"Ovo je prvi put da je demografski popis pokazao da bela populacija ima udeo manji od 50 procenata", navodi se u izveštaju Brazilskog instituta za geografiju i statistiku.

Brazil - najviše rasno iznijansirana zemlja na svetu sa najmanje međurasnog nasilja

Procenat crnačkog stanovništva povećan je sa 6,2 na 7,6 odsto, a broj onih koji su se izjasnili kao pripadnici mešovite rase porastao je sa 38,5 na 43,1 odsto.

Dva miliona Brazilaca izjasnili su se kao Azijati, a 817.000 kao pripadnici domorodačkog stanovništva.

Veći deo podataka sa popisa stanovništva ukazuje ne period desetogodišnjeg ekonomskog rasta zemlje, kao rezultat državne politike smanjenja siromaštva.

Nepismenost među odraslima opala je sa 13,6 odsto na 9,6 odsto, a među decom uzrasta od 10 do 14 godina sa 7,3 na 3,9 procenata.

Stopa plodnosti među ženama umanjena je u periodu od deset godina sa 2,38 na 1,86 dece po ženi.

Širom zemlje ostvareno je proširenje pristupa vodi za piće, električnoj energiji i sanitarnim sistemima, ali je popis ukazao i na nejednakosti između severa i juga Brazila, između urbanih i ruralnih oblasti, kao i između bogatih i siromašnih.

Institut navodi da u zemlji postoji "akutni dosparitet u zaradama", pošto deset odsto najbogatijih ostvaruju 44,5 odsto ukupnih prihoda, dok 10 odsto najsiromašnijih imaju udeo od samo 1,1 odsto u zaradama.

U izveštaju se dodaje da više od polovine stanovnika zarađuju manje od minimalne zarade, kao i da beli Brazilci zarađuju dvostruko više od tamnoputih ili mešovitih građana.

2024 © - Vesti online