Četvrtak 17.11.2011.
15:49
B92

Tražili mrtve pred srpskom ambasadom u Zagrebu

Izvinjenja Srbije lažna, a Hrvatska se ponaša podanički smatraju hrvatski desničari

Hrvatska stranka prava - dr. Ante Starčević i Hrvatska čista stranka prava, organizovale su ovaj protest i zbog nerešenog pitanja nestalih i optužnica za hrvatske veterane.


Učesnicima skupa kojem je prisustvovalo oko 30 ljudi, obratio se šef HČSP Josip Miljak, rekavši da je "Srbija država koja mentalno živi u 19. veku i gde nisu shvatili da Jugoslavije više nema".

On je naveo da se "20 godina posle pada Vukovara traži preko 1.000 ljudi, ali da srpska strana o njima ne daje nikakve informacije niti procesuira one koji su počinili zločine u logorima u Srbiji".

Miljak tvrdi da Srbija ne može da da se proglašava nadležnom za period od početka sukoba do 8. oktobra 1991. godine i da procesuira hrvatske vojnike jer njima mogu suditi samo hrvatski sudovi.


Miljak je naglasio da bi odgovor Hrvatske, "da ne vodi podaničku politiku", trebalo da bude suspendovanje zakona o aboliciji kojim je zaustavljeno krivično gonjenje Srba koji su se borili protiv Hrvatske.

Kako je izjavio Smiljan Tomašević, aktivista HSP - dr. Ante Starčević, razlog okupljanja je 20 godina od pada Vukovara, ali i činjenica da se ne zna ništa o 500 nestalih iz tog grada.

Tomašević smatra da politika i izvinjenja Srbije nisu iskreni, jer da jesu "Srbija bi dala podatke o nestalima ili bi vodila istragu o njima, procesuirala bi počinioce zločina nad Hrvatima i omogućila da se u logorima u Srbiji postave spomen ploče".

"Umesto toga, stižu nam optužnice za branioce", rekao je Tomašević.

Učesnici skupa nosili su hrvatsku zastavu, transparente "Gde su naši mrtvi", a kasnije su razvukli jednu veliku zastavu 12 sa 4,5 metra. Skup je obezbeđivala policija, ali nije bilo incidenata.

2024 © - Vesti online