Četvrtak 17.11.2011.
15:13
Beta

Lavrov: U Siriji počeo građanski rat

Sergej Lavrov

"Vidimo TV-izveštaje da su neke nove snage, tzv. Slobodna sirijska armija, organizovale napad na jedno vladinu zdanje", rekao je Lavrov ruskim medijima i dodao: "Ovo sada već u potpuno liči na pravi građanski rat.

Lavrov je rekao da Arapska liga mora da pozove obe strane da prekinu nasilje.

"Neophodno je da nasilje bude zaustavljeno, ma od koga da potiče. To je važno, jer nasilje u Siriji ne dolazi samo od vladinih struktura", rekao je Lavrov.

Grupa sirijskih vojnika, koja je dezertirala, a predstavlja se pod nazivom Slobodna sirijska armija, juče je napala bazu obaveštajne službe vojnog vazduhoplovstva u Harasti, predgrađu Damaska.

Nepotvrđeni izvori tvrde da je šest sirijskih vojnika poginulo tom prilikom.

Slobodna sirijska armija je prethodnih nedelja izvela nekoliko napada na redovne trupe, a jučerašnji je najveći.

Arapska liga je suspendovala članstvo Sirije u toj organizaciji i dala je vladi u Damasku tri dana da prekine "krvavu represiju" nad demonstrantima koji traže odlazak predsednika Bašara al Asada.

Moskva je prošlog meseca sprečila donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) kojom bi se osudilo nasilje režima u Damasku, i pozvala na dijalog sirijsku vladu i opoziciju.

Članovi opozicione koalicije, Sirijskog nacionalnog saveta, otišli su ove sedmice za Moskvu da bi ubedili ruske vlasti da podrže poziv za ostavku Bašara Asada. Nisu u tome uspeli.

Kremlj je, međutim, pozvao Sirijski nacionalni savet da uđe u dijalog sa Asadovom vladom, što je opozicija odbila, okrivljujući Asada za krvoproliće.

2024 © - Vesti online