Četvrtak 17.11.2011.
11:07
Srna

SAD plaši Kineze na Pacifiku

Obama je uvažio kineske primedbe i obećao da će raditi na jačanju saradnje sa Pekingom.

Vojska SAD, koja se povlači iz Iraka i Avganistana, biće više razmeštena u Aziji (foto:ilustracija)
 

Vojska SAD, koja se povlači iz Iraka i Avganistana, biće više razmeštena u Aziji, naročito na jugoistoku kontinenta, biće fleksibilnija i daće doprinos razvoju kapaciteta ovog regiona, rekao je Obama u govoru u australijskom parlamentu.

"U vreme kada okončavamo današnje ratove, izdao sam direktivu svom timu za nacionalnu bezbednost da su nam prisustvo i misije u azijsko-pacifičkom regionu najveći prioritet", rekao je predsednik SAD.

Obama i australijski premijer Džulija Gilard su se dogovorili da 2.500 američkih marinaca bude smešteno u bazu u severnoj australijskoj luci Darvin do 2016. godine.

Američki predsednik naglasio je da "redukcije ulaganja u odbranu neće biti na štetu azijsko-pacifičkog regiona".

"Tragaćemo za dodatnim prilikama za saradnju sa Pekingom, uključujući veću

Pročitajte:

* SAD podržavaju Filipine u sporu sa Kinom

* Obama: I rat sa Iranom kao rešenje

* Doživotni zatvor zbog zločina u Avganistanu

komunikaciju između naših vojnih snaga, radi promovisanja razumijevanja i izbegavanja pogrešnih procena", izjavio je predsednik SAD i dodao da će Amerika raditi sa Kinom na ekonomskom napretku i jačanju bezbednosti ovog regiona i otvreno je govorio o pitanju ljudskih prava u Kini i bezbednosnim problemima, poput situacije u Južnom kineskom moru.


Kina tvrdi da ovo more, koje ima veliki značaj za pomorski transport nafte, ruda i ribe, pripada njoj. Međutim, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji osporavaju tu tvrdnju.

2024 © - Vesti online