Sreda 16.11.2011.
16:51
B92

Zagađen vazduh nad Beogradom

Kako je saopšteno iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, povećana koncentracija štetnih materija beleži se pre podne od sedam do 10 časova, kao i od 19 do 22 sata.

Povećana je koncentracija čestica koje mogu da izazovu alergijske manifestacije i razne iritacije kod osetljivih osoba, dece, starijih i obolelih od respiratornih bolesti

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Beograd Snežana Matić Besarabić objasnila je da je u pitanju povećana koncentracija čestica koje se zadržavaju u okolini disajnih organa, pa mogu da izazovu alergijske manifestacije i razne iritacije kod osetljivih osoba, dece, starijih i obolelih od respiratornih bolesti.

Ona je ukazala i na to da su te suspendovane čestice problem svih velikih evropskih gradova, ne samo u Beogradu.

Razlozi povećane koncentarcija zagađujućih materija su pre svega meteorološki uslovi, koji su u poslednja tri dana proizveli efekat stanja "inverzije" što znači stabilno stanje atmosfere sa niskim jutarnjim i večernjim temperaturama i visoki atmosferski pritisak bez vetra, navela je Besarabićeva.

Ona je dodala i da zagađenju doprinosi nagomilavanje štetnih čestica koje se ispuštaju iz velikih kotlarnica i individualnih ložišta, kojih na teritoriji grada ima preko 140.000, kao i izduvni gasovi u saobraćaju.

2024 © - Vesti online