Sreda 30.12.2009.
12:28
Sarajevo-X.com

Znanje nemačkog uslov za boravišnu dozvolu

Austrijska ministarka policije Marija Fekter

Austrija je odlučila da u 2010. dopusti ulazak 8.145 stranaca, kao i ove godine. Na osnovu dosadašnjih trendova, očekuje se da će više od polovine novih imigranata doći u Austriju kako bi se priključili porodicama, a 2.500 biće visoko obrazovani radnici.

Novi akcioni plan, koji je predstavila ministarka unutrašnjih poslova Marija Fekter, uključuje znanje nemačkog jezika kao "preduslov za uspešnu integraciju", kao što je već slučaj u Holandiji, zemlji koja takođe ima visoku stopu imigracije.

Prema nacrtu predloga, odlično znanje nemačkog tražiće se od imigranata i njihovih supružnika ili članova porodice koji im se žele pridružiti.

Do sada je preduslov za apliciranje za boravišnu dozvolu bilo temeljno znanje jezika, što bi značilo da je, na primer, stranac sposoban da komunicira sa lekarom, a sada bi se tražilo, ako predlog prođe, obavezno tečno vladanje jezikom koje bi omogućilo migrantu ulazak na tržište rada.

Po poslednjim podacima, u Austriji živi oko 800.000 stranaca, što je oko 10 odsto ukupne populacije.

Najveća grupa imigranata, njih oko 300.000, su izbeglice sa područja bivše Jugoslavije, a zatim Turci.

Jedan od razloga zbog kojih se Austrija protivi turskom članstvu u EU je strah da bi u procesu spajanja porodica jednog dana broj Turaka koji žive u Austriji nadmašio broj domicilnog stanovništva.

2024 © - Vesti online