Sreda 16.11.2011.
10:08
Srna

Duma još nije dobila zahteve Srba za državljanstvo

U ruskoj Dumi još očekuju da pristignu zahtevi Srba za državljanstvo
 

Ruski deputati izrazili su opreznost pri proceni ove situacije bez presedana i navode da, u svakom slučaju, oni nisu ti koji su ovlašćeni za rešavanje tih pitanja.


"Prema našim informacijama, zahtev razmatra rusko Ministarstvo inostranih poslova. Možda će u sredu biti predat deputatima na razmatranje", rekao je zvaničnik.


Prošle nedelje kosovski Srbi su ruskoj Ambasadi u Beogradu predali pisani zahtev za rusko državljanstvo, koji je potpisalo 21.000 Srba.
 

Predsedavajući Komunističke partije Genadij Zjuganov smatra da bi zahtev kosovskih Srba trebalo da dobije zeleno svetlo.


On je izrazio uverenje da će time biti zadovoljen zahtev i da će, ako to pitanje bude izneto na razmatranje pred deputate, njihova poslanička grupa podržati peticiju kosovskih Srba.
 

Pročitajte još:

* Rusija neće Srbe sa Kosova
* Ruski pasoš slamka spasa
* Ruski mediji: Ako Srbima damo državljanstvo, eto konflikta sa NATO

Zjuganov je podsetio da Rusija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, dok je naglasio da su Srbi na Kosovu izloženi nasilju i diskriminaciji, pa Moskva mora da pruži ruku "bratskom narodu, koji je blizak ruskom po jeziku, duhu i kulturi".


Međutim, stručnjaci iz parlamentarnog komiteta za ustavni zakon smatraju da peticija, najverovatnije, neće imati pozitivan odgovor, ali naglašavaju da će biti temeljno razmotrena.


Andrej Klimov iz Komiteta za međunarodna pitanja u ruskoj Dumi napominje da to telo nije zaduženo za dodelu državljanstva i da bi, kako bi zahtev bio odobren, zakon morao da bude promenjen. On je izrazio uverenje da i sama peticija predstavlja "opasan presedan".


"Srbi su za nas, naravno, prijateljski narod, ali bi nas ovo dovelo u čudnu situaciju. Ono što je potrebno je ozbiljna analiza i veoma oprezno reagovanje", zaključio je Klimov.

2024 © - Vesti online