Sreda 30.12.2009.
12:03
Tanjug

Britanija iz straha nije htela iranskog šaha Pahlavija

Iranski šah Reza Pahlavi sa suprugom
U dokumentima iz 1979. stoji da je britanska vlada bila veoma zabrinuta da bi Muhamed Reza šah Pahlavi, tada u egzilu, mogao da zatraži da se nastani u Engleskoj, preneo je Bi-Bi-Si.

Tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer je, međutim, rekla svom šefu diplomatije da je "duboko nesrećna" što ne može da ponudi utočište iranskom šahu koji je Britaniji bio "postojan i koristan prijatelj".

Tačerova je donekle nevoljno prihvatila savet Forin ofisa da bi davanje dozvole šahu da se nastani na svom imanju na selu izvan Londona moglo da izazove bezbednosne probleme i osoblje britanske ambasade u Teheranu izloži riziku.

Premijer Džejms Kalagan, koga je Tačerova porazila na izborima 1979, doneo je odluku o šahu dok je još bio na dužnosti.

"On je izuzetno kontroverzna figura u Iranu i mi moramo da razmotrimo našu budućnost sa tom zemljom. On će morati da pronađe prelazno rešenje", poručio je Kalagan.

Bivši iranski ambasador u Iranu ser Denis Rajt je izabran da putuje na Bahame i prenese šahu poruku. Rajt je otputovao na Rajsko ostrvo, predstavljajući se kao stari prijatelj i uspešno je preneo poruku šahu, iako su detalji tog sastanka isuviše osetljivi da bi se saopštili javnosti.

Nekoliko meseci pošto je šah doputovao u Sjedinjene Američke Države na lečenje od raka krajem 1979, iranski studenti uzeli su 63 talaca u američkoj ambasadi, zahtevajući da on bude vraćen u zemlju kako bi mu se sudilo, podsetio je britanski radio.

Šah je svrgnut u islamskoj revoluciji februara 1979. godine koju je predvodio verski lider ajatolah Homeini.

2024 © - Vesti online