Sreda 16.11.2011.
03:29
Beta

SPO želi lustraciju i otvaranje dosijea

SPO: Lustracija nije revanšizam
 

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog odbora SPO, donošenje tih zakona omogućilo bi istinske promene u svim sferama društva, posebno bezbednosnih službi, policije i pravosuđa.

Povodom izjava predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da "nema smisla pričati o lustraciji 11 godina nakon demokratskih promena", SPO je ocenio da to predstavlja "strah onih koji su se oglušili o zakon tokom totalitarnih režima Jopisa Broza i Slobodana Miloševića da će ih konačno stići ruka pravde".

Dačić: Narod je glavni lustrator

 

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić usprotivio se idejama o pokretanju
procesa lustracije u Srbiji.

 

"Ne znam kome više te ideje padaju na pamet, nema više smisla da pričamo o tome. Mi ne možemo da idemo napred, a da smo pritom vezani čtvrstim užetom ili lancima za prošlost", rekao je Dačić.

 

Prema njegovim rečima "narod je vrhovni politički sudija i glavni lustrator".

 

"Zakon o lustraciji ne predstavlja revanšizam, kao što to Dačić smatra, već preduslov stvaranja demokratskog društva u Srbiji, jer je u mnogim oblastima poslednjih 11 godina jednostavno protraćeno", navodi se u saopštenju.

SPO je ocenio da bi donošenje Zakona o lustraciji i Zakona o otvaranju tajnih dosijea "pomoglo i samom Dačiću u transformaciji partije na čijem je čelu i njenom prilagođavanju demokratskom društvu i evropskim standardima, ukoliko je predsedniku SPS-a zaista do toga stalo".

2024 © - Vesti online