Sreda 16.11.2011.
00:12
Beta

Kacin: Srbiji ističe vreme

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: Jelko Kacin
 


"Moram da primetim da je primena dogovora koje su Beograd i Priština postigli o slobodi kretanja, matičnim knjigama, katastru i carinskom pečatu jedva pomerena s mrtve tačke, a to nije dobro, jer vreme prolazi", rekao je Kacin.


On je izjavio da bi, kako bi Srbija obezbedila status kandidata 9. decembra, bilo neophodno da se bez ikakvog odlaganja primene svi do sada postignuti sporazumi sa Kosovom i da se odmah vrati dijalogu.


Kacin je ocenio da nije realno da Srbija u decembru dobije i datum početka pregovora o pristupanju, jer je, osim neispunjenih uslova, poljuljano i poverenje koje je Beograd imao u članicama EU.


"Za dobijanje datuma potrebno je, kroz nastavak dijaloga sa Prištinom, rešiti druga otvorena pitanja, koja uključuju predstavljanje Kosova u regionalnim forumima, problem snabdevanja električnom energijom, kao i pitanje telekomunikacija", rekao je Kacin.


On je izjavio da se dijalog ne odnosi samo na razgovore sa Prištinom, već je potreban iskren, verodostojan i posvećen dijalog Beograda sa Berlinom, Parizom, Londonom, Hagom i "tako dalje, ukupno 27 puta".


Ključ je u političkoj volji u Beogradu, ocenio je Kacin. Prema njegovim rečima, Beograd mora da pozove Srbe na severu Kosova da omoguće nesmetano kretanje Kforu i Euleksu.

2024 © - Vesti online