Utorak 15.11.2011.
23:22
tportal

Imamo 5 godina da sprečimo nepovratnu klimatsku štetu

 

Mesta koja će biti ugrožena ukoliko ne povedemo računa o zagađenju
 

Ako ne promenimo svoj odnos prema korišćenju fosilnih goriva, u idućih pet godina moglo bi doći do nepovratnih klimatskih promena, piše Međunarodna agencija za energiju IEA.

Dosad je bilo predviđeno povećanje temperature za dva Celzijusova stepena, ali čini se da ćemo tu granicu proći do 2017. godine. Globalna infrastruktura već je ispunila 75 ossto tog limita, javlja The Guardian.

IEA je predvidela dva plana kako bi se smanjila emisija CO2, od kojih jedan sadrži moguće prognoze do 2035. godine i uključuje neka već postojeća obećanja svetskih vlada, dok drugi predlaže raspored za suzbijanje emisije ugljen dioksida, tako da njegova atmosferska koncentracija ostaje ispod 450 delova na milion, što je ekvivalent zagrevanju od dva Celzijusova stepena.

U idućih 25 godina očekuje se da će temperatura porasti za dodatnih 1,5 stepeni. Naučnici su kazali da, ako se temperatura poveća za šest stepeni, svet će imati gadne vremenske neprilike kao što su velike suše, poplave, oluje i infracrveno zračenje Sunca.

Korišćenje fosilnih goriva danas je palo na 81 odsto, a očekuje se da će do 2035. pasti na 75 odsto, dok će korišćenje obnovljivih izvora energije porasti sa 13 na 18 odsto.

2024 © - Vesti online