Utorak 15.11.2011.
21:07
B92

Rusija neće Srbe sa Kosova

Moskva je građanima bivšeg SSSR-a godišnje davala po nekoliko stotina državljanstava
 

Kako objašnjava Sisojev za list Danas, ta inicijativa je osuđena na neuspeh zbog najmanje tri razloga.

"Prvo, Srbi su se obratili na pogrešnu adresu. Državna duma, dakle parlament, nije nadležna za dodeljivanje državljanstava."

"Drugo, Rusija nikada nije davala državljanstvo u tolikom broju čak ni građanima bivših sovjetskih republika, a kamoli ljudima iz drugih, dalekih zemalja. Moskva je građanima s prostora bivšeg SSSR godišnje davala po nekoliko stotina državljanstava, nikako više, a Srba koji to traže je navodno oko 20.000."

"Treće, tu je i svest državnog rukovodstva Rusije da bi takav potez bio previše rizičan sa stanovišta spoljne politike. To bi Rusiju izložilo konfliktu sa Kforom, odnosno čitavim NATO i Zapadom, što joj nikako ne odgovara", zaključuje Genadij Sisojev.

Zvaničnu molbu za rusko državljanstvo potpisalo je 21 000 građana srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije, potvrdio je savetnik Ambasade Rusije Oleg Buldakov.On je objasnio da će molbaiz ambasade biti prosleđena Ministarstvu inostranih poslova u Moskvi, koje će sa njom postupati u skladu sa procedurom.

Kako prenosi Beta, u ruskoj Federalnoj migracionoj službi (FMS) navode da kosovski Srbi "u principu" mogu da dobiju ruske lične karte, ali da je u praksi to "malo verovatno". Odluku o državljanstvu treba da donese predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, naveli su izvori u FMS.

Oni ističu da ne treba zaboraviti da u redu za dobijanje državljanstva stoji veoma mnogo Rusa iz bivših sovjetskih republika i zaključuju da bi "verovatno bilo ispravno najpre rešiti njihove probleme".

2024 © - Vesti online