Utorak 15.11.2011.
18:02
Vestionline

Legionar iz Subotice poginuo u Avganistanu

Goran Franjković u uniformi Legije stranaca

"Franjković je ubijen pre nekoliko dana u napadu Talibana na francuski konvoj. Vojnik je smrtno ranjen u unakrsnoj vatri. Legionari su imali zadatak da obezbede konvoj koji je prevozio zalihe za avganistansku vojsku na severozapadu ove zemlje", saopštili su zvaničnici francuske vojske.

Goran Franjković i njegove kolege uklanjali su nagazne mine i bombe ručne izrade sa puta kojim je trebalo da prođe konvoj avganistanskih vojnika.

Franjković je bio legionar prve klase, a Legiji stranaca je pristupio 2010. godine sa ugovorom na pet godina. U čin prve klase unaprđen je februara ove godine, a misija u Avganistanu bio mu je prvi zadatak u inostranstvu. Prema navodima medija poginuli Franjković bio je jedan od četvorice braće, a još jedan brat je, navodno, pripadnik Legije stranaca.  

Francuski mediji su objavili da je Subotičanin bio disciplinovan vojnik, uvek spreman za zadatak. U Legiji je služio u Drugoj inženjerskoj regimenti, gde je bio deminer. U izveštaju o Franjkoviću ističe se da je poslednjih šest meseci prošao kroz rigoroznu obuku tokom koje je "iskalio svoj zanat do perfekcionizma".

2024 © - Vesti online