Utorak 15.11.2011.
16:20
Beta

Barać: Vlast kontroliše medije preko Đilasa i Šapera

Najbliži predsednikovi ljudi medijski najmoćniji, tvrdi Verica Barać

"Nekako se u Srbiji podudarilo da su najmoćniji u medijskoj sferi i najbliži državnom vrhu, pa su dva vrlo bliska čoveka predsedniku Srbije, Šaper i Đilas, preko tih svojih medijskih firmi uspostavili kontrolu medijskog prostora", rekla je Verica Barać.

Ona je navela da najmanje jedna četvrtina novca za reklame medijima dolazi iz budžeta Srbije i dodala da Đilas, gradonačelnik Beograda i potpredsednik Demokratske stranke, ima dve firme za medije preko kojih idu kanali za novac i kupovinu reklama i druge uticaje na medije.

"Kada smo probali o tome da razgovaramo, završilo se ignorisanjem, kao 'kakve to veze ima'. Nema kod nas ništa veze", rekla je Verica Barać.

Dodala je da sa tako kontrolisanim i zarobljenim medijima nema ni govora o efikasnoj borbi protiv korupcije, jer mediji javljaju "ono što vlast hoće i na način kako vlast hoće", pa se ništa ne zna o poblemima, a kamoli o tome kako bi se oni rešavali.

Predsednica Saveta rekla je da nezavisne institucije ne funkcionišu ili su pod kontrolom vlasti, osim poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitnika građana, kao i da nema nikakve kontrole trošenja budžetskog novca, pa je zato moguće da i više novca iz budžeta odlazi medijima.

Vlast sa tako uspešnom kontrolom medija ne ostavlja nikakvu mogućnost za osnovne demokratske procedure, naglasila je Barać i podsetila da je 840 sudija ostalo bez posla u jednom danu bez prava na pravni lek i bez obrazloženja zašto su ostali bez posla i da je to bilo malo prisutno u javnosti premda je to najveći problem u poslednjih 10 godina, rekla je Verica Barać.

Verica Barać je navela da su uzroci zatvorenosti medija netransparentno vlasništvo, ekonomski uticaj države i to što Radiotelevizija Srbije nije javni servis nego servis stranaka i vladajućih elita.

"RTS je javni servis, finansira se iz pretplate i mislim da dobija novac iz budžeta. Kada smo mi tražili dokumetaciju, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je plaćao kaznu po zahtevu poverenika za informacije od javnog značaja i nije ništa dostavio. RTS ne pravi nikakve finansijske izveštaje niti te finansijske izveštaje neko kontroliše", rekla je Verica Barać. 

2024 © - Vesti online