Utorak 15.11.2011.
14:36
Dnevni avaz

Zukorlić smetnja pregovorima Beograda i Ankare

Mora da se skloni iz javnog života: Muamer Zukorlić
 

"Dnevni avaz" piše da Zukorlić, kako smatraju vlasti u Srbiji, "mora biti uklonjen sa čela" te verske zajednice i iz javnog života uopšte.


List da bi sporazum mogao biti potpisan narednih dana, ali da vlast u Srbiji nije zadovoljna samo pristankom Zukorića da odustane od kandidature za predsednika mešihata IZS.
 

List navodi da je drugi uslov Srbije da Srajevo ne bude duhovno sedište Bošnjaka Sandžaka i Islamske zajednice u Srbiji, odnosno da se potpuno prekine veza s Islamskom zajednicom BiH i reis- ul-ulemom Mustafom Cerićem. Ukazuje se da Beograd zahteva da sedište Islamske zajednice treba da bude u Beogradu.

Tokom neformalnog boravka ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, u subotu u Beogradu, i razgovora s najvišim predstavnicima vlasti, navodno su ispeglani delovi tih nesaglanosti, piše list i dodaje da Beograd i dalje insistira na ispostavi islamske zajednice u prestonici "radi diplomatskih i drugih kontakata".

Ipak, navodi se da je Beograd navodno spreman da kompromisno prihvati da, uz Sarajevo, duhovni centar Bošnjaka Sandžaka bude u Istambulu.

2024 © - Vesti online