Utorak 15.11.2011.
15:07
B. T.

Jedini živi većnik iz Jajca

Njegov životni put bio je ispunjen uglavnom ratovima. Seća se mnogih buna i štrajkova. Bio je antifašista i prvoborac u Drugom svetskom ratu i nosilac partizanske spomenice 1941. godine. Nakon silnih bitaka širom bivše Jugoslavije i učešća u skoro svim ofanzivama, posle rata se vodila borba za obnovu zemlje.

Radio je mnoge političke i ekonomske poslove, bio direktor i šef brojnih komisija sve do 1980. godine kada je penzionisan. Za sve zasluge nagrađen je penzijom koja je

TEŠKO ŽIVI: Mitar Subotić

tek pre dve godine dostigla nešto veći iznos od 300 KM. Dosta je i to - kaže Mitar - jer država ima puno obaveza prema brojnim kategorijama, posebno boračkim, ali trebalo bi da ima više sluha za borce iz Drugog svetskog rata, jer ih nema puno, a teško žive.


- Imam ovaj status i mogli bi da mi daju neku posebnu penziju, ali više od materijalne strane boli me nebriga svih za antifašiste - priča Mitar. Posebno je ogorčen na dobojsko Udruženje penzionera čiji je član više od 50 godina i kojima je pisao nekoliko puta tražeći pomoć za grejanje, lekove, zimnicu.


- Nikada mi nisu odgovorili, iako sam u njihov budžet pet decenija ulagao i ulažem i dalje - kaže Mitar. Ipak, nije zaboravljen od teslićkog Udruženja penzionera. Obiđu ga često predsednik Đoko Stanković i Milutin Dolić. Tako su doneli poklone i za ovaj rođendan. Zahvalan je i načelniku dobojske opštine Obrenu Petroviću i potpredsedniku Srpske Enesu Suljkanoviću, koji su mu prošle godine doneli novčanu pomoć.

Mitar je dobrog zdravlja, prati političke prilike u BiH i kaže da je Dejtonski sporazum prekinuo rat, ali da su sada potrebni političari da se dogovore šta je za narod najbolje. Nažalost, većina političara gleda samo da njima bude bolje - veli on.
 

Čeka vek


Bio je svojevremeno prvi predsednik opštine Teslić i teslićkog sreza posle Drugog svetskog rata i zato mu je dobro poznata uloga ljudi koji danas rade taj posao i problemi sa kojima se susreću. Sa Mitrom živi i njegova kćerka Angelina, koja ima gotovo 80 godina. Za dve godine Mitar će imati pun vek života iza sebe i tada će napraviti veliko slavlje. Ne veruje da će ga smrt iznenaditi jer, kako kaže, pred njim je još puno posla važnijeg od umiranja. 

2024 © - Vesti online