Utorak 15.11.2011.
08:52
Vestionline

Fidel: Napad Izraela na Iran bi doveo do krvavog rata

"Krvavi rat bio bi neizbežan. U to nema sumnje", napisao je Kastro u članku objavljenom u državnom listu.

Bivši predsednik Kube (85), koji je pre pet godina formalno predao vlast svom mlađem bratu Raulu Kastru zbog problema sa zdravljem, tvrdi da bi svaki ratni čin Izraela protiv Irana bio daleko ozbiljniji nego što su bile vojne operacije protiv Iraka i Sirije, jer bi "dao Teheranu pravo da proširi rat, broj svojih stanovnika i površinu zemlje".

Kritikuje imperijalizam SAD: Fidel Kastro

Izrael je poslednjih nedelja upozorio Teheran na moguće vojne napade na iranska nuklearna postrojenja, a tenzije u vezi sa iranskim nuklearnim programom porasle su kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila u izveštaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja sa tim ciljem.

Kastro je, međutim, upozorio da bi izveštaj IAEA "mogao da dovede svet na ivicu nuklearnog rata", preneo je AFP.

On je dodao i da Izrael ima mnogo nuklearnog oružja i mogućnost da njime dostigne svaku tačku u Evropi, Aziji, Africi i Okeaniji.

Kastro je u članku pod nazivom "Genocidni cinizam", napisao da je NATO sa teškom mukom prošlog meseca završio operacije u Libiji, ali da se čini da je, u odnosu prema Iranu, i dalje na svom ratnom putu.

On je ponovo ustao protiv "imperije Jenkija", što je njegov omiljeni epitet za SAD, koje zajedno sa Velikom Britanijom i Izraelom optužuje za širenje rata protiv Irana. SAD, EU i njihovi evropski saveznici sumnjaju da je suština programa obogaćivanja uranijuma u Iranu izrada nuklearne bombe. Teheran, koji odbija da prekine program, negira da namerava da razvije oružje i tvrdi da su njegove nuklearne ambicije usmerene u mirnodopske svrhe.

2024 © - Vesti online