Utorak 15.11.2011.
01:11
Vestionline

"Evropa u najvećoj krizi od Drugog svetog rata"

Zabrinuto lice nemačke kancelarke Angele Merkel
 


''Evropa je danas u jednom od najtežih momenata, možda najtežim od Drugog svetskog rata'', rekla je Merkel pred 1.001 delegatom CDU na kongresu, za koji štampa ocenjuje da je u njemu prepoznatljiv njen izborni koncept za parlamentarne izbore 2013. godine.

''Partija, to sam ja'', komentarišu mediji, navodeći da se sve koncentriše na nju, kao vodeću snagu i ukazujući da ona kritičarima nije dala puno pažnje. Merkelova je, kažu analitičari, danas govorila samouvereno, ukazujući na slobodu, solidarnost i pravičnost. Ona je bila jasna - evro kriza nije ni izbliza savladana.


Nemačka kancelarka se zalaže za izmenu Lisabonskog sporazuma i smatra da nova vremena ne znače manje, nego više Evrope. Povodom ''epohalnih izazova'', pozvala je Merkel svoju CDU da se pripremi na teška vremena i rekla da se u izmenjenom svetu moraju naći novi odgovori.

''Mi imamo jedan čvrst kompas sa hrišćanskim likom čoveka'', rekla je Merkel, naglasivši da njena partija nije osnovana samo kao alternativa komunizmu, već i kao protivnik negativnosti kapitalizma.

To CDU čini ''centralnom narodnom partijom centra'', rekla je Merkel i tako reagovala na neke kritike iz sopstvenih redova o gubitku ''konzervativnog profila'' stranke i zahtevala, kada je reč o privrednoj krizi, jasna pravila.

Takozvana finansijska industrija može, prema Merkelovoj, da igra samo uslužnu ulogu, a njena CDU, kao partija socijalne tržišne privrede, mora na odgovarajući način da deluje.

Merkel je govorila o zaokretu i napuštanju nuklearne energije u Nemačkoj kao nužnom odgovoru na japansku nuklearnu katastrofu, o sve manjem broju đaka i demografskom razvoju stanovništva zemlje, branila najniže zarade, hvalila predškolsku zaštitu dece i iznosila nove planove za svoju stranku.

2024 © - Vesti online