Ponedeljak 14.11.2011.
18:21
Beta

"Bilo kakva" deklaracija je štetna

Nada Kolundžija: Deklaracija mora da ima široku podršku
 

"Za Srbiju bi bilo jako loše da je bilo kakav tekst deklaracije stigao i da se Srbija podelila na tom pitanju. To bi bio katastrofalan rezultat i za napore Srbije i za Srbe na Kosovu", rekla je Nada Kolundžija.

Ona je ocenila da bi tekst deklaracije koji ne bi mogao da dobije širu podršku u parlamentu, a ne samo prostu većinu, bio izvor štete po nacionalne interese.

Na pitanje kako vladajuća koalicija namerava da na sednice vrati poslanike opozicije, koji od 20. oktobra bojkotuju raspravu, Kolundžija je odgovorila da svaka poslanička grupa bira političku taktiku i strategiju o svim pitanjima i da se vladajuća koalicija nikada u to nije mešala.

"Jedan od mogućih izlaza je da parlament raspravlja o izveštaju Vlade Srbije o situaciji na severu Kosova, koji je već dostavljen, kao što je prvobitno bilo i predloženo", rekla je Kolundžija.
 

DSS: Nesposobnost i nespremnost vlasti
 

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da odluka vladajuće koalicije da ne podnese tekst deklaracije o Kosovu pokazuje nesposobnost i nespremnost.

"Odluka da se ne održi sednica i ne izađe sa tekstom deklaracije predstavlja nesposobnost i nespremnost vlasti da promeni politiku prema Kosovu", kazao je Aligrudić.

Aligrudić: Pregovori samo pod okriljem Ujedinjenih nacija
 

On je ocenio da je politika vlasti prema Kosovu štetna za državne interese i tamošnji narod, jer se više ne radi o "puzajućem priznanju, nego o eksplicitnim potezima kojima se stavlja do znanja Evropi da je Srbija spremna da se odrekne Kosova".

Aligrudić je podsetio da DSS traži prekid pregovora Beograda s Prištinom uz pomoć EU i da se pregovara pod okriljem UN. DSS traži i poništavanje svih dogovora do sada postignutih u tim pregovorima, koji su, kako je ocenio, protiv interesa srpskog naroda i države.

On je kazao da je DSS bojkotovao sednicu Skupštine zbog "besmislenih tačaka dnevnog reda", a učestvovaće na sledećoj sednici, ako na njenom dnevnom redu bude "nešto zanimljivo i u interesu građana".

2024 © - Vesti online